YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjäpalkinnon saaneen Vilpen toimitusjohtaja huumaantuu kuuman muovin tuoksusta: ”Täällä pääsin näyttämään kynteni”
Vilpen perustaja Eero Saikkonen vei poikansa Tuomaksen mukanaan tehtaalle tämän ollessa vasta polvenkorkuinen. Vilpe palkittiin valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.
Tämän vuoden valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneen Vilpe Oy:n perustaja Eero Saikkonen on edelleen mukana yrityksen tuotekehityksessä.
Kaikki alkoi 47 vuotta sitten, kun Saikkonen työskenteli kattoasentajien työnjohtajana ja pohti ratkaisuja käytännön ongelmiin. Ongelman ratkaisu oli kehittää täysin uudenlainen kiinnike. Tämä sienikiinnike oli perusta uudelle yritykselle, joka nimettiin tuotteen mukaan SK Tuotteeksi. Vuonna 2018 yrityksen nimeksi muutettiin VILPE.
Moni saattaa miettiä, mistä yrityksen nimi tulee. Se on lyhenne sanoista Viemärin, Ilmanvaihdon, Liesikuvun, Poistoputken Elementti. Vilpessä puhutaan kuitenkin tuttavallisemmin kattotötteröistä.
– Meidän tuotteidemme pitää päästää ilmaa ulos mahdollisimman vapaasti, mutta estää samalla veden pääsy sisään. Tötteröiden täytyy myös kestää kovia lämpötilaeroja. Välimerellä lämpötila voi olla yli 40 astetta ja pohjoisessa -40 astetta, Saikkonen kertoo.
Tehtaalle polvenkorkuisena
Vilpessä toteutettiin sukupolvenvaihdos kolmisen vuotta sitten. Lopputulokseen päädyttiin kahden minuutin saunakeskustelussa Eeron ja hänen poikansa Tuomas Saikkosen välillä.
– Isäni toi minut mukanaan firmaan, kun olin polvenkorkuinen. Jos haistan kuumaa muovia, palaan heti lapsuuden muistoihin. Muistan kaiken sen tuntemani ihmetyksen, kun olin tehtaalla ensimmäisiä kertoja.
“En usko, että kukaan varsinaisesti haaveilee kattototteröfirmassa työskentelystä, mutta varmasti moni nuori haluaa työpaikan, jossa pääsee näyttämään kyntensä. Se vei minutkin mukanaan.”
Tuomas Saikkonen
Teini-ikäisenä Tuomas Saikkonen oli kesätöissä yrityksen varastolla. Armeija-aikana hänen piti käyttää yksi lomapäivä siihen, että hän pääsi allekirjoittamaan paperit yrityksen hallituksen jäsenyydestä. Vaasan yliopiston opintojen jälkeen Saikkkonen on ollut mukana Vilpen myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.
– En usko, että kukaan varsinaisesti haaveilee kattototteröfirmassa työskentelystä, mutta varmasti moni nuori haluaa työpaikan, jossa pääsee näyttämään kyntensä. Se vei minutkin mukanaan, Saikkonen kertoo.
”Epäilen, onko johtaminen aina tällaista”
Nykyisin Vilpen tuotekehityksessä työskentelee 14 henkilöä. Yrityksellä on kymmeniä patentteja. Viimeisin keksintö on älykatto, jossa algoritmi tarkkailee esimerkiksi rakenteiden kosteutta ja säätää tuuletusta tarpeen mukaan.
Vilpen kotipaikka on Vaasan läheisyydessä Mustasaaressa. Viennin osuus yrityksen lähes 23 miljoonan euron liikevaihdosta on 55 prosenttia. Koko konsernin henkilöstömäärä on 180 ja liikevaihto 27,7 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä käynnissä on yhdestoista tehtaan laajennusprojekti.
– Toimitusjohtajan aika on tuntunut siltä kuin olisin ollut koko ajan pesukoneessa. Ensin tuli korona ja sitten sota. Ne aiheuttavat kaikille työn ulkopuolista stressiä, joka säteilee myös yritykseen. Arjessa on kova kiire, mutta samalla on vaikea arvioida, missä olemme puolen vuoden päästä. Olisi kiva päästä elämään niin sanottua normaalia aikaa, sillä väistämättä epäilen, onko johtaminen aina tällaista, Tuomas Saikkonen sanoo.
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi