YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.3.2020 klo 11:56
Uutinen

Yrittäjät ehdottaa: YEL-maksut kriisiajaksi valtiolta – Yksinyrittäjä toivoo helpotuksia

Yrittäjäjärjestö ehdottaa, että valtio ottaa määräajaksi vastuulleen yrittäjien YEL- ja MyEL-eläkemaksut. – Ehdotus tulisi ehdottomasti tarpeeseen, messu- ja tapahtumamarkkinointiin erikoistuneen Business Bistro Eija Hämäläisen yksinyrittäjä sanoo.

Suomen Yrittäjät ehdottaa lisää tukimuotoja vaikeassa tilanteessa oleville yrittäjille. Yrittäjien ehdotuksen mukaan valtion tulisi ottaa määräajaksi vastuulleen yrittäjien YEL- ja MyEL-eläkemaksut, jotta yrittäjien rahat eivät lopu eikä sosiaaliturva romahda koronakriisin takia.

– Tämä olisi selkeä ja yksinkertainen tuki, joka auttaa suoraan jokaista yrittäjää. Se auttaisi varmistamaan, että yrittäjät eivät heikennä sosiaaliturvaansa pudottamalla eläkemaksuja koronan aiheuttaman kassakriisin vuoksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen perustelee.

– Tämä olisi osa laajempaa pk-yritysten tukipakettia. Se olisi helppo ja nopea toteuttaa. Lisäksi tarvitaan muitakin toimia, hän muistuttaa.

Yrittäjien ehdotuksen mukaan YEL- ja MyEL-maksujen siirron valtiolle pitäisi olla voimassa 1. huhtikuuta alkaen kuusi kuukautta.

Koronakriisi on aiheuttanut lukuisille yrittäjille vaikean taloudellisen tilanteen, koska asiakkaat ovat kaikonneet.

– Yrittäjän kulut eivät kuitenkaan automaattisesti vähene, vaikka tulot puuttuvat. Siksi on tärkeää löytää keinoja, joilla yrittäjien kustannuksia voidaan vähentää, Pentikäinen sanoo.

Tämän verran ehdotus maksaisi

YEL-vakuutus on yrittäjälle pakollinen. Yrittäjä vastaa maksusta itse. Kaikkiaan YEL-vakuutettuja on Suomessa 207 000. YEL-maksun suuruus on keskimääräisellä työtulolla 462 euroa kuukaudessa. MyEL-vakuutettuja on Suomessa 57 000. Vakuutus on tarkoitettu maatalousyrittäjille.

Vuonna 2018 yrittäjät maksoivat YEL-maksuja yhteensä vajaat 1,1 miljardia euroa. Koska YEL-maksut eivät riitä kattamaan vuotuisia yrittäjäeläkemenoja, valtio rahoittaa puuttuvan osuuden. Vuonna 2018 valtion osuus oli 253 miljoonaa euroa.

Yrittäjät ja apurahansaajat maksoivat MyEL-maksuja vuonna 2019 noin 175 miljoonaa euroa. Valtion osuus tästä oli 680 miljoonaa euroa.

– Eläketuki yrittäjille maksaisi valtiolle lisää noin 105 miljoonaa kuukaudessa, Pentikäinen laskee.

Tästä summasta YEL-maksujen osuus on noin 90 miljoonaa ja MyEL-maksujen noin 15 miljoonaa euroa.

”Työtulo riittävällä tasolla myös kriisin ajan”

YEL-maksua pitää maksaa yrittäjän työtulon mukaan. YEL-työtulon tulee vastata sellaista palkkaa, joka olisi maksettava, jos yrittäjän työn tekisi joku toinen yhtä ammattitaitoinen henkilö yrittäjän sijaan. Työtulon perusteella määräytyvät sekä yrittäjän työeläkemaksut että työeläke. Yrittäjien keskimääräinen YEL-työtulo on noin 23 000 euroa.

YEL-työtulo vaikuttaa yrittäjien muuhun sosiaaliturvaan eli vanhempainpäivärahoihin, sairauspäivärahaan ja työttömyyskorvauksen määrään.

– Siksi on erittäin tärkeää, että yrittäjät ylläpitäisivät työtulon riittävällä tasolla myös koronakriisin ajan. Kriisi on erittäin ankara mutta kuitenkin ohimenevä, Pentikäinen sanoo.

Koronakriisi on aiheuttanut lukuisille yrittäjille vaikean taloudellisen tilanteen, koska asiakkaat ovat kaikonneet ja raha loppuu. Yrittäjän kulut eivät kuitenkaan automaattisesti vähene, vaikka tulot puuttuvat. Tämän takia Yrittäjien mukaan on tärkeä löytää keinoja, joilla yrittäjien kustannuksia voidaan vähentää.

Kun valtio rahoittaisi yrittäjien eläkemaksun, yrittäjät rahoittaisivat osan tuestaan itse, koska normaalisti maksu on vähennyskelpoinen. Lisäksi eläketurvan säilyminen vähentäisi valtion rahoittaman toimeentulon tarvetta sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Yksinyrittäjä: ”YEL-maksulla iso merkitys”

– Ehdotus tulisi ehdottomasti tarpeeseen, messu- ja tapahtumamarkkinointiin erikoistuneen Business Bistro Eija Hämäläisen yksinyrittäjä sanoo.

Kolme vuotta yrittäjänä olleen Hämäläisen mukaan huonot uutiset eskaloituivat nopeasti helmikuun jälkeen.

– Olen pikku hiljaa pyrkinyt nostamaan YEL-työtulon määrää. Viime vuosi oli taloudellisesti tosi hyvä. Nostin itselleni koko ajan palkkaa ja tarkistin YEL-maksua ylemmäs. Tämä vuosi alkoi sillä että Barcelonassa vuosittain järjestettävä Mobile World Congress peruttiin. Se on itselleni alkuvuoden isoin ja tärkein tapahtuma. Siitä ajattelin, että tästä tulee dominoefekti.

Samaan aikaan Hämäläinen sai kirjanpitäjältään viestin, jonka mukaan hänen tulisi maksaa maaliskuun aikana kaksi YEL-maksua.

– Laitoin kyselyä työeläkevakuuttaja Elolle siitä, että maksuni näkyy kahteen kertaan. Elon vastaus oli, että heillä oli tammikuussa vaikeuksia laittaa YEL-maksuja maksatukseen ja tämän takia maaliskuussa erääntyy kaksi laskua.

Kun tilanne koronan takia paheni, Hämäläinen anoi Elolta maksuaikaa ainakin toiseen YEL-maksuun.

– Sain tekstiviestin, että maksuun ei tarvitse erikseen hakea maksuaikaa vaan he tekevät päivityksiä omaan järjestelmäänsä.

Tällä hetkellä Elo kertoo sivuillaan, että yritys- ja yrittäjäasiakkaiden on mahdollista saada työeläkemaksuihin (YEL- ja TyEL-vakuutukset) viivästyskorotonta maksuaikaa laskuille, joiden eräpäivä on 20.3.2020–30.6.2020 välisellä ajalla. YEL-maksujen kohdalla 20.3.2020 erääntyvä lasku voidaan siirtää maksettavaksi 22. kesäkuuta.

Hämäläinen kiittelee nyt tehtyjä esityksiä ja päätöksiä yrittäjien tilanteen helpottamiseksi.

– YEL-maksulla on iso merkitys etenkin työnantajalle. Hallitus on tehnyt päätöksiä rivakampaan tahtiin, kuin mitä itse odotin. Siinä mielessä olen erittäin tyytyväinen. Harvoin olen nähnyt tällaista tsemppihenkeä ja yksituumaisuutta kaiken kokoisilta yrittäjiltä.

Kuva: Getty Images / Eija Hämäläisen albumi

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi