YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjät ei allekirjoita SAK:n näkemystä: “Haluttomuus ei ole este sopimiselle pienissä yrityksissä”
SAK:n luottamushenkilöille tekemän kyselyn mukaan suurin este paikallisen sopimisen onnistumiselle on työnantajan haluttomuus sopia.
Työnantajien haluttomuus nousee esille SAK:n tuoreessa kyselyssä, joka on suunnattu yritysten luottamushenkilöille.
Kyselyn perusteella paikallisia sopimuksia on tehty kahden viime vuoden aikana kahdella kolmasosalla SAK:laisista työpaikoista. Määrä on noussut viidellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2016.
Eniten paikallista sopimista häiritsee SAK:n mukaan työnantajien kasvanut haluttomuus sopimiseen.
Suomen Yrittäjien mukaan kysely antaa osittain väärän kuvan kokonaistilanteesta.
– Pitää muistaa, että kysely perustuu luottamushenkilöiden ja työsuojeluvaltuutettujen vastauksiin. Pienillä työpaikoilla sellaisia ei ole. Näin ollen SAK:n kysely ei kerro työelämän koko kuvaa vaan keskittyy isoihin yrityksiin, Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä sanoo.
”Lainsäädännön kautta ainoa keino”
Mäkelän mukaan pienillä työpaikoilla on tutkitusti hyvä yhteishenki ja edellytykset sopia paikallisesti.
SAK:n työehtoasiantuntija Ismo Kokko katsoo järjestön tiedotteessa, että paikallista sopimista olisi kehitettävä ensisijaisesti sopimustietä työehtosopimusneuvotteluissa. Yrittäjät on eri linjoilla.
– Lainsäädännöllä kehittäminen on ainoa tapa, millä paikallinen sopiminen mahdollistetaan kaikissa yrityksissä. Tällä hetkellä työlainsäädäntöön sisältyy sopimiskieltoja, jotka vaikuttavat pienten yritysten mahdollisuuksiin sopia asioista paikallisesti, vaikka halua siihen olisi, Mäkelä jatkaa.
SAK:n kyselyn mukaan yleisintä paikallinen sopiminen on teollisuuden työpaikoilla. Myös yksityisillä palvelualoilla ja julkisella sektorilla paikallisia sopimuksia on tehty useammalla kuin joka toisella työpaikalla. Selvästi vähemmän paikallista sopimista harrastetaan kuljetusalalla.
Kuva: iStockPhoto
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi