YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.10.2020 klo 14:08
Uutinen

Yrittäjät esittää 15 kohdan pelastuspakettia koronan toiseen aaltoon – ”Toivottavasti opimme, että yhteiskunnan kiinnilaittaminen on huono strategia” 

Suomen Yrittäjät esittää 750 miljoonan euron yritystukiohjelmaa koronan toiseen aaltoon, tärkeimpänä uudistettu kustannustuki.

Koronavirustartuntojen määrät ovat jälleen kasvussa ja yksittäisissä kaupungeissa on tartuntaryppäitä. Covid-19-taudin aiheuttamat kuolemantapaukset ovat pysyneet lukumääriltään matalina, ja sairaalahoitopaikkoja on toistaiseksi riittänyt niitä tarvitseville hyvin.

Silti pelko kevään rajoituksista ja palveluiden sulkemisesta kytee. Jos yritykset keväästä ja kesästä selvisivätkin, nyt säästöt ja puskurit ovat vähissä, eikä toista kuukausia kestävää seisahdusta nyt saisi tulla.

– Ensimmäisestä aallosta toivottavasti opittiin se, että yhteiskunnan kiinnilaittaminen on huono strategia ja sen pitkäaikaiset taloudelliset ja sosiaalipoliittiset kustannukset nousevat korkeiksi. On edelleen vaarana, että jotkut tahot haluavat rajoittaa elinkeinoelämän ja kuluttajien toimintamahdollisuuksia ilman riittävää kustannus-hyötyanalyysia, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.

Niin sanottuun toiseen aaltoon on pystytty nyt varautumaan onneksi paremmin, kuin kevään yllätyksiin. Asiantuntijat ja viranomaiset tuntevat virusta ja sen vaikutuksia paremmin.

Jotta kehityksen eväät olisivat taattuja ja turhilta konkursseilta vältyttäisiin, Suomen Yrittäjät esittää 15 kohdan listaa toimenpiteistä, joilla kriisin yli selvittäisiin paremmin.

Suomen Yrittäjät esittää pelastuspakettia

Yrittäjät esittää yhteensä 750 miljoonan euron yritystukiohjelmaa. Sen keskeisin tekijä on kustannustuki, jonka kriteerit pitää uudistaa. Kustannustukeen Yrittäjät varaisi 500 miljoonaa euroa.

– Ensimmäisestä aallosta opittiin toivottavasti myös se, että oikeudenmukaisin, nopein ja tehokkain tapa auttaa yrityksiä on kustannustuen kaltainen tuki. Tässä on vain pidettävä mielessä se, että tuen ehtoja on muutettava vastaamaan paremmin yritysten vaihtelevia tilanteita, Kuismanen toteaa.

Lisäksi Yrittäjät haluaa yksinyrittäjätuen uudelleen käyttöön ja haluaa tuoda sen rinnalle yksinyrittäjille ja heidän verkostoilleen suunnatun yrityskehityssetelin. Näitä jaettaisiin kuntien kautta. Yksinyrittäjien tukiin Yrittäjät varaisi noin 200 miljoonaa euroa.

Yrittäjät esittää myös lisää kehittämistukia jakoon Business Finlandin ja Ely-keskusten kautta. Tähän pitäisi varata noin 50 miljoonaa euroa.

– Kun yritykset ovat syvän sumun keskellä, lainamuotoinen kehittämistuki ei houkuttele. Siksi tarvitaan suoria kehittämistukia. Businees Finlandin ja Ely-keskusten häiriörahoitus on toiminut hyvin, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Vältetään konkurssit

Yrittäjät esittää myös määräaikaisia lainsäädäntömuutoksia kriisiajan yli. Muutosten pitäisi olla voimassa kesäkuun 2021 loppuun, jotta toimintaympäristö olisi mahdollisimman ennustettava yli todennäköisen kriisiajan.

Yrittäjät esittää, että jatketaan konkurssilain väliaikaisia muutoksia, lyhennettyä yt-neuvottelu- ja lomautusprosessia sekä yrittäjien työttömyysturvaa.

Yrittäjät kannustaa myös verottajaa ja työeläkeyhtiöitä neuvottelemaan verojen ja maksujen maksuohjelmista yritysten kanssa konkurssien välttämiseksi.

Lisää sopimisen vapautta kriisiaikoina

Yrittäjien toisen aallon ohjelmassa ehdotetaan myös työpaikkasopimisen lisäämistä, määräaikaisten työsopimusten helpottamista kriisiajaksi, nuorten oppisopimuspalkkojen alentamista sekä pidättäytymisestä kaikista työllisyyttä heikentävistä lainsäädäntöhankkeista.

– Metsäteollisuuden päätös oli viisas ja vastuullinen. Jos korporatiivinen järjestelmä on kyvytön uudistumaan muuttuvan maailman tahdissa, niin markkinat ratkaisevat ajan saatossa asian tavalla tai toisella. Argumentti sopimusyhteiskunnan murentumisesta on outo. Nythän järjestelmä on vaikeuttanut sopimista ja siinä samalla jäykistänyt työmarkkinarakennetta ja johtanut vain hyvin toimeentulevan ja liittoihin kuuluvan työväestön etujen ajamiseen, Kuismanen sanoo.

Lue Suomen Yrittäjien koko 15 kohdan lista täältä.

Elina Hakola

elina.hakola(at)yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna