15.3.2017 klo 15:01
Uutinen

Yrittäjät haluavat kauppakeskuksen Raumalle

Enemmistö jäsenkyselyn vastaajista kannattaa kauppakeskuksen rakentamista Raumalle. Rauman Yrittäjät ry toteutti perinteisen kyselyn jäsenistölleen. Jäsenkyselyyn saatiin tänä vuonna vastauksia 92 kpl:tta ja suurin osa vastaajista on palvelualalta. Toiseksi eniten vastauksia kertyi kaupan alan yrittäjiltä. Vastaajista suurin osa on yksinyrittäjiä, toiseksi eniten 4-9 työntekijää työllistäviä ja kolmanneksi eniten vastaajista on 2-3 työntekijää työllistäviä yrittäjiä.

VIESTINTÄ

Yrittäjäjärjestön jäsenet pitävät mieluisimpana viestintäkanavana sähköpostia ja suurin osa vastaajista lukee tulleet viestit ja uutiskirjeet säännöllisesti. Yrittäjien viestintä koetaan aiempaa avoimemmaksi ja paremmaksi.

JÄSENYYS

Yrittäjäjärjestöön kuulutaan selkeästi eniten edunvalvonnan takia. Tärkeinä pidetään myös neuvontapalveluja, liiketoimintaa tukevaa verkostoitumista, yrittäjäaatetta, halua kuulua muiden yrittäjien kanssa samaan joukkoon sekä koulutusmahdollisuuksia. Jäseneduista eniten käytetty on ollut Lännen Omavoiman sähkösopimus. Verkostoitumistapahtumat, esimerkiksi aamukahvit on koettu myös hyväksi jäseneduksi. Jäsenet kaipaavat etuihin ja palveluihin päivityksiä sekä muistin virkistystä olemassa olevista mahdollisuuksista. Tämän vuoden vastaukset tässä kohtaa noudattelevat viime vuotista linjaa.

TAPAHTUMAT

Yrittäjäjärjestöltä kaivataan tapahtumien suhteen koulutuksia, verkostoitumismahdollisuuksia sekä vapaa-ajan retkiä ja matkoja. Verkostoitumiseen kaivataan nykyisten aamupainotteisten tilaisuuksien lisäksi iltatapahtumia. Koulutuksia toivotaan mm. markkinointiin, lakimuutoksiin, kirjanpitoon, hinnoitteluun, vientikauppaan, yrityksen kasvuun ja atk:n liittyen. Vapaa-aikaan liittyviä tilaisuuksia toivotaan esim. urheilutapahtumia, teatterimatkoja, risteilyjä, yritysvierailuja ja messumatkoja.

PIENET KOHTAAVAT SUURET

Yli puolet kyselyyn vastanneista uskoo Rauman teollisuuden positiivisen rakennemuutoksen vaikuttavan oman liiketoiminnan kehittymiseen myönteisesti. 36 vastaajista on sitä mieltä, haluaisi tehdä yhteistyötä isojen teollisuusyritysten ja hankkeiden kanssa, muttei tiedä miten se voisi onnistua. Lähes 65 vastaajista uskoo Rauman seudun yritysten hyötyvän isojen hankkeiden ja teollisuusyritysten sijoittumisesta alueelle. Yrittäjäjärjestöltä toivottaisiin aloitteita erikokoisten ja eri alojen toimijoiden kohtaamisille, esimerkiksi suuret kohtaa pienet-tyyppisten tilaisuuksien järjestämiseen. Toiveena olisi myös saada selkeä yhteyshenkilö tai muu linkki isojen ja pienten toimijoiden väliin, koska yhteydenpito näiden eri toimijoiden välillä koetaan haasteelliseksi. Soraäänet toivat esiin esimerkiksi hinnan, jonka uskotaan vaikuttavan isojen yritysten hankintapäätöksiin laadun ja paikallisuuden sijaan.

KUNNALLISVAALIT

Suurin osa vastaajista (56) ilmoittaa, ettei kiinnosta osallistua kunnallisvaaleihin. Reilut 10 vastaajista on kiinnostunut, mutta oma aika ei riitä osallistumiseen. Äänestysaktiivisuuteen vaikuttaa yrittäjätaustaiset ehdokkaat 20:llä vastaajalla. 31 vastaajaan mielestä yrittäjätausta ei vaikuta.

KAUPPAKESKUSHANKE

37 vastaajista kannattaa kauppakeskuksen rakentamista nykyisellä kaavalla ja suunnitelmalla. 26 vastaajista pitää kauppakeskuksen rakentamista hyvänä, mutta sen menestymisen mahdollisuudet ja vaikutus Vanhaan Raumaan mietityttää. Lähes yhtä monta eli 25 piti kauppakeskusta tarpeellisena, mutta ei nykyisellä kaavalla ja suunnitelmalla. Vain 7 vastaajista ilmoitti, ettei kauppakeskusta tarvita. Kauppakeskusasia keräsi runsaasti avoimia kommentteja, joista toisaalta kuvastui huoli Vanhan Rauman elinvoimaisena pysymisenä sekä kauppakeskuksen koosta ja ulkoasusta. Toisaalta kommenteissa uskotaan kauppakeskuksen tuovan toivotun piristysruiskeen kaupunkiin, sen kasvun ja kehitykseen. Kaupungin keskustan piristymisen katsotaan olevan kaikkien raumalaisten etu ja tuovan yleisesti lisää ostovoimaa, turisteja ja jopa asukkaita kaupunkiin. Kauppakeskuksesta toivotaan eri-ikäisten palvelukeskusta, monitoimisalia oheispalveluineen, ei niinkään perinteistä kauppakeskusta pelkillä kaupoilla varustettuna.

YRITTÄJÄJÄRJESTÖN TOIMINTA

Reilusti yli puolet on tyytyväinen Rauman Yrittäjät ry:n edunvalvontatyöhön ja katsoo paikallisyhdistyksen onnistuneen tehtävässään. Aktiivisuudesta ja toiminnan monipuolisuudesta kiitellään, mutta toisaalta toivotaan järjestön näkyvän enemmän yrityksissä ja kentällä.