Oulun keskustassa Pakkahuoneenkatu 5:ssä sijaitseva taloyhtiö sekä neljä yritystä liittoutuivat yhteen katukuvan virkistämiseksi. Vasemmalta oikealle: Merja Pitkänen (sisustusliike Decora), Hugues ja Julie Marty (ranskalainen leivonnaiskauppa Mon Chou), Hannu Hamari (taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, Pakkahuoneenkatu 5), Sari Kuurlunti (Parturi-Kampaamo Sarlette) ja Hitoshi Ujiie (japanilainen ravintola Pure Maku). Kuva: Hannu Hamari
16.6.2023 klo 06:31
Uutinen

Yrittäjät ja taloyhtiö loihtivat 30 metrin pituisen kukkaloiston – “Tämä on hieno yhteishanke, joka on lisännyt yhteisöllisyyttä”

Oululainen taloyhtiö ja sen naapuriyritykset tekivät yhteisponnistuksen ympäristön piristämiseksi ja järjestivät kymmenien metrien pituudelta kukkalaatikoita harmaan betonimuurin koristeeksi.

Kesäkuun alusta lähtien on Oulun ydinkeskustassa sijaitsevan talon edustan betonimuurilla komeillut 30 metrin matkalla näyttävä kukkarivistö. Laventelit, pelakuut ja petaniat hehkuvat auringossa violetteina, vaaleanpunaisina ja kirkkaanpunaisina.

Pakkahuoneenkatu 5:n asukkaat olivat jo aiemmin pähkäilleet, voisiko tylsän harmaata muuria stailata jotenkin. Loppukeväästä hallituksen jäsen Sirpa Niskanen ehdotti kukkasia, ja muut kokoukseen osallistujat näyttivät vihreää valoa. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Hannu Hamari tarttui ripeästi toimeen ja kysyi samassa talossa sijaitsevilta yrityksiltä, kiinnostaako niitä yhteisprojekti katualueen esteettisyyden elvyttämiseksi.

– Kaikki neljä yritystä suostuivat heti, Hamari kertoo.

Asiasta kertoi aiemmin Kaleva.

Kustannukset ja kasteluvuorot jaettiin

Kukkaprojektia voi hyvällä syyllä kutsua kansainväliseksi hankkeeksi: mukaan lähtivät japanilaisperheen pyörittämä ruokaravintola Pure Maku, ranskalaisperheen pitämä leivonnaiskauppa Mon Chou, parturi-kampaamo Sarlette sekä sisustusliike Decora. Kukat tilattiin Puutarha KukKaisasta yrittäjä Kaisa Puuruselta, joka on ne kasvattanut ja istuttanut.

– Parinkymmenen kukkalaatikon lisäksi tilasimme metallipidikkeet, jotta kukat pysyvät paikoillaan tuulisellakin säällä tai jos polkupyörä osuu vahingossa laatikoihin.

Laventelit, pelakuut ja petaniat loistavat auringossa kymmenien metrien matkalla. Kuva: Hannu Hamari

Kustannukset jaettiin siten, että taloyhtiö maksoi niistä yli puolet ja yritykset vastasivat loppuosasta. Myös kasteluvuorojen jyvittäminen sujui sulassa yhteisymmärryksessä.

– Jaoimme kasteluvuorot, jotta kukat pysyvät hengissä auringonpaisteessa. Hankimme talon kellariin kastelukannun ja lannoitepussin, joita kukin voi vuorollaan käyttää, Hamari kertoo.

Jokainen yritys vastaa kastelusta yhtenä arkipäivänä viikossa ja taloyhtiön asukkaat viikonloppuisin. 

– Tämä on hieno yhteishanke, joka on lisännyt yhteisöllisyyttä. Myös se tuntuu tietysti hyvältä, että ympäristö muuttui viihtyisämmäksi. Ohikulkijoiltakin on tullut positiivista palautetta, Hamari sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen