16.6.2021 klo 14:44
Uutinen

Yrittäjät menestyivät kuntavaaleissa – 23 prosenttia valtuutetuista yrittäjiä

Eniten yrittäjävaltuutettuja eri puolilla Suomea on keskustalla (727), toiseksi eniten kokoomuksella (522) ja kolmanneksi perussuomalaisilla (355). LiikeNytin valtuutetuista yli puolet ovat yrittäjiä.

Yrittäjät menestyivät kuntavaaleissa erinomaisesti. Sunnuntaina ratkenneissa kuntavaaleissa valtuustoihin valittiin yhteensä 2033 yrittäjää. Se on 23 prosenttia kaikista valtuutetuista. Osuus oli sama neljä vuotta sitten pidetyissä kuntavaaleissa, eli yrittäjät säilyttivät asemansa.

– Yrittäjien osuus on merkittävä. Äänestäjät tietävät, että yrittäjät osaavat rakentaa elinvoimaa myös paikallisesti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi.

Hän muistuttaa, että paikallisvaalien lisäksi kuntavaalit ovat myös talous- ja verovaalit.

– Kun yritykset voivat hyvin, talous on helpompi pitää hyvässä kunnossa ja myös verot kohtuullisina. Tässä asetelmassa yrittäjillä on paljon annettavaa kuntien hallinnossa, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen huomauttaa.

Keskustalla eniten yrittäjävaltuutettuja

Eniten yrittäjävaltuutettuja eri puolilla Suomea on keskustalla (727), toiseksi eniten kokoomuksella (522) ja kolmanneksi perussuomalaisilla (355).

– SDP:lläkin on yli sata yrittäjää valtuustoissa, mikä on merkittävä määrä, Pentikäinen huomauttaa.

Kun katsoo yrittäjien osuutta puolueiden valtuutetuista, yksi puolue nousee kirkkaasti yli muiden: Liike Nytin valtuutetusta 51 prosenttia on yrittäjiä.

Toiseksi suurin yrittäjäosuus on kokoomuksen valtuustoryhmissä (34 %) ja kolmanneksi keskustalla (30 %). Myös perussuomalaisten valtuutetuista yli neljäsosa on yrittäjiä (26 %).

Uudet kaupunkien ja kuntien valtuustot aloittavat työnsä elokuussa.

Lue myös Kari ei kampanjoinut päivääkään, Suvi pärjäsi verkostojen avulla ja Samu on yksi harvoista nuorista valtuutetuista

Pentikäinen vaalituloksesta: ”Suomalaiset kantavat huolta julkisesta taloudesta ja verotuksen tasosta”

Yrittäjävaltuutettujen määrät puolueittain

Keskusta 727

Kokoomus 522

Perussuomalaiset 355

SDP 105

RKP 83

KD 49

Vihreät 47

Vasemmistoliitto 29

Liike Nyt 25

Muut yhteensä 91

Yrittäjien osuus puolueen valtuutetuista (pyöristettynä lähimpään tasalukuun)

Liike Nyt 51 %

Kokoomus 34 %

Keskusta 30 %

Perussuomalaiset 26 %

RKP 18 %

KD 16 %

Vihreät 11 %

SDP 7 %

Vasemmistoliitto 6 %

Muut yhteensä 31 %

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi