YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
29.4.2025 klo 12:47
Uutinen

Yrittäjät: Toisen asteen ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuihin pikaisesti selvyys – ”Tilanne on kohtuuton alan yrittäjille” 

Tämä teksti on konekäännetty.

Suomen Yrittäjien mukaan kyse on myös koulutusviennistä.

Hallitus päätti puoliväliriihessään, että EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille toisen asteen opiskelijoille on tulossa lukukausimaksut. Säästöä syntyisi 18 miljoonaa euroa. 

Tällä hetkellä ulkomaisia opiskelijoita on jo yli sadassa suomalaislukiossa. Opiskelijoita on myös laajalti ammatillisissa oppilaitoksissa. 

Suomen Yrittäjien mukaan puoliväliriihen jälkeinen epävarmuus on nyt suuri. 

– Tilanne on kohtuuton alan yrittäjille. Siksi selvyys on saatava pian ja periaatteet perustelluiksi. Lisäksi on huomioitava tarve houkutella osaajia Suomeen, Suomen Yrittäjien koulutuspoliittinen asiantuntija Mikko Kinnunen sanoo. 

– Tarvitsemme maahanmuuttoa, ja tämä voi olla yksi väylä, Kinnunen jatkaa.  

Kinnunen korostaa, että kyse on myös koulutusviennistä. 

– Emme vastusta lukukausimaksuja, mutta emme myöskään pidä huonona sitä, että yrittäjä tuo suomen- tai ruotsintaitoisia opiskelijoita Suomen kouluihin. Päinvastoin se on hyvin tervetullutta, sillä tarvitsemme eri puolille Suomea ulkomaista työvoimaa. Kun kieli on hallinnassa, koulun käynyt voi myös jäädä Suomeen jatkamaan opiskeluja ja töihin. Se on myös koulutusvientiä.  

Suomen Yrittäjien koulutuspolitiikan asiantuntija Mikko Kinnunen. Kuva: Johanna Erjonsalo.

”On järkevää täyttää tyhjät paikat”

Yrittäjä Peter Vesterbackan yritys Finest Future on välittänyt suomalaisiin lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin opiskelijoita EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta. Opiskelijat ovat opetelleet suomea tai ruotsia jo lähtömaissaan. 

Vesterbacka on todennut Ylelle, että Suomen elinvoiman kannalta on oleellista kouluttaa nuoria kotimaisilla kielillä. 

– On järkevää täyttää pikkupaikkakuntien lukioiden tyhjät paikat ulkomaalaisilla opiskelijoilla. Olemme investoineet hienoihin koulurakennuksiin, niiden käyttämättä jättäminen menisi maanpetturuuden puolelle, Peter Vesterbacka sanoi taannoin Ylelle

Hänen mukaansa Suomi tarvitsee nuoria osaajia, joista saadaan muutamassa vuodessa kotimaista kieltä osaavia työntekijöitä. 

Vesterbacka totesi myös Ylelle, että hän aikoo jatkossa tuoda Suomeen vain englanniksi opiskelevia nuoria, jos lukukausimaksut tulevat voimaan. 

Peter Vesterbacka. Kuva: Pauli Reinikainen

”Suomalaiset eivät yksin riitä”

Myös Lapin Yrittäjät ilmaisi huolensa lukukausimaksuista, kun valtiovarainministeri Riikka Purra arvosteli Lapin Kansan haastattelussa ulkomaalaisten opiskelijoiden houkuttelua pienten kuntien lukioihin.  

Lapin Yrittäjien hallitus toteaa kannanotossaan ulkomaalaisten opiskelijoiden ja pienten lukioiden säilymisen ratkaisevana tekijänä Lapin tulevaisuuden kannalta. 

– Lapin elinvoiman ja yrityskentän kasvulla on yksi este: osaajapula. Ilman lukioita lappilaiset nuoret pakotetaan muuttamaan pois kotoaan jo 15-vuotiaana. Vaikka osasta tulisikin koulutettuja paluumuuttajia, suomalaiset eivät yksin riitä pitämään edes nykyisiä palveluita pystyssä, saati vastaamaan kasvun tuomaan henkilöstötarpeeseen, Lapin Yrittäjien kannanotossa todetaan. 

– Investoimalla koulutukseen ja erityisesti kansainvälisiin opiskelijoihin me vahvistamme Lapin asemaa sekä suomalaisessa että kansainvälisessä kontekstissa. Vaikka koulutusta arvioitaisiin vain talousnäkökulmasta, ulkomaalaisten opiskelijoiden vastaanottaminen on itse asiassa kustannustehokasta. Ilman heitä monet lukiot joutuvat sulkemaan ovensa ja lappilaiset nuoret pakotetaan muuttamaan pois paikkakunnalta sen jälkeen, kun heidän kouluttamisensa on maksettu verovaroilla varhaiskasvatuksesta peruskouluun, kannanotossa jatketaan.  

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus