YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty Images
16.4.2025 klo 08:32
Uutinen

Yrittäjät: YEL-korotusten ylärajalle jatkoaika – ”Uhkana uusien yrittäjien työtulojen holtiton nosto”

Kaikille eläkeyhtiöiden tekemille YEL-työtulon korotuksille on asetettava yläraja siihen saakka, että selvittelyssä oleva yrittäjien eläkeuudistus saadaan maaliin. Näin esittää Suomen Yrittäjät.

Suomen Yrittäjät ehdottaa puoliväliriiheen, että hallitus aloittaisi valmistelun eläkeyhtiöiden tekemille tarkastuksille asetettavasta YEL-työtulon maksimikorotusrajasta.  

– Tämä rauhoittaisi tilanteen siksi aikaa, kun YEL-järjestelmän kokonaisuudistusta valmistellaan. Kaikkia vakuutettuja koskeva raja myös kohtelisi yhdenvertaisesti YEL-vakuutettuja. Vuoden 2023 lakimuutoksen siirtymäsäännösten rajat, jotka ovat voimassa 2028 loppuun, koskevat vain ennen muutoksen voimaan tuloa otettuja vakuutuksia, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén muistuttaa. 

– Vuonna 2026 tehtävissä tarkastuksissa on uhkana, että uusien yrittäjien työtuloja nostetaan holtittomasti, mikä voisi kaataa yrityksiä, Hellstén jatkaa.

Yrittäjien esittämä korotusraja olisi voimassa ainakin vuodet 2026–2030. 

Sosiaali- ja terveysministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on asettanut selvityshenkilön kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. 

Suomen Yrittäjien mukaan selvityshenkilön on arvioitava järjestelmään esitettyjä uskottavia ehdotuksia kuten pakollisen YEL-vakuuttamisen alarajan nostoa ja yrittäjän vapauden lisäämistä YEL-työtulon määrittämisessä, ansiotulojen käyttämistä vakuuttamisen perusteena ja näiden vaikutuksia. 

Työtuloesityksiä pienennetty

Tuoreesta Yrittäjägallupista selviää, että eläkeyhtiöiden YEL-ehdotukseen reagoineista yrittäjistä 62 prosentilla eläkeyhtiö on pienentänyt heidän työtuloarviotaan ensimmäisestä ehdotuksesta. Eläkeyhtiöt tarkistavat vielä tämän vuoden ajan niitä YEL-vakuutuksia, jotka olivat voimassa vuoden 2023 lakimuutoksen tullessa voimaan. 

– Työtuloehdotuksen saaneista vastaajista seitsemän kymmenestä ilmoittaa reagoineensa ehdotukseen. Vastaajista lähes puolet (48 prosenttia) ilmoittaa hyväksyneensä eläkelaitoksen tekemän ehdotuksen, Hellstén sanoo. 

Noin joka viides (21 prosenttia) ilmoittaa vastustaneensa ehdotusta ja toimittaneensa eläkelaitokselle selvityksen työpanoksestaan ja sen arvosta. 

31 prosenttia kertoo, että eläkeyhtiö pysyi näkemyksessään. Viidellä prosentilla vastaajista työtulo suureni selvityksen perusteella. 

Tarkistuksista ongelmia joka toiselle

Yrittäjägallupin vastaajista joka viides ilmoittaa kertoo, että tuorein YEL-uudistus aiheutti heille taloudellisia ongelmia. Kun tarkastellaan niiden yrittäjien vastauksia, joiden työtulo on tarkastettu, taloudellisia ongelmia on tullut useammalle kuin joka toiselle. 

– YEL-maksuihin tehdyt korotukset tulivat haastavassa taloustilanteessa ja osaksi yhdessä alv-korotusten kanssa. Tällä on varmasti ollut merkitystä, Hellstén sanoo. 

Vain murto-osa luottaa järjestelmään

Yrittäjägallupin vastaajista vain kuusi prosenttia kertoo luottavansa nykyiseen yrittäjien eläkejärjestelmään. Luku on pudonnut yli puoleen edellisestä kerrasta, kun asiaa kysyttiin elokuussa 2022.  

Eläkeyhtiön työtulotarkastuksen kokeneista joka toinen on täysin samaa mieltä väitteen kanssa, että työtulon määrittely on mielivaltaista. Vain viisi prosenttia osin tai täysin eri mieltä.

– Epäluottamus ja näkemys mielivaltaisuudesta johtuvat pitkälti eläkeyhtiöiden YEL-laskurista, jonka perusteella YEL-päätöksiä tehdään. Laskurin tulos ei kerro yrittäjän työpanoksen arvoa. Yrittäjien vastaukset kertovat, että nykyinen tapa toimeenpanna lakia ei voi jatkua, Hellstén sanoo. 

Yrittäjägallupin toteutti Verian Suomen Yrittäjien toimeksiannosta 12.–19. maaliskuuta. Tutkimukseen vastasi 1 128 pk-yrittäjää, joista 890 oli YEL-vakuutettuja. Tuloksiin voi tutustua tarkemmin tästä

YEL-tarkistukset

  • Eläkeyhtiöt alkoivat vuonna 2023 tarkistaa kaikkia niitä YEL-vakuutuksia, jotka olivat voimassa 2023 lakimuutoksen tullessa voimaan. Nämä tarkistukset jatkuvat vielä vuoden 2025 ajan, jolloin tarkistetaan yli 25 000 euron työtulot.
  • Yrittäjän YEL-vakuutuksen työtulo on yrittäjän työpanoksen arvo rahassa mitattuna. Työtulon tulisi vastata palkkaa, jonka maksaisi samaa työtä tekemään palkkaamalle ulkopuoliselle.
  • Lakimuutoksen myötä eläkeyhtiöt tarkastavat YEL-työtulot tarkastetaan kolmen vuoden välein. Eläkeyhtiö saa korottaa työtuloa enintään 4 000 eurolla kahdella ensimmäisellä tarkistuskerralla, jos vakuutus oli voimassa muutoksen astuessa voimaan 1.1.2023.
  • YEL-maksut voi vähentää kokonaisuudessaan joko omassa, puolison tai mahdollisen yrityksen verotuksessa, jos yritys maksaa YEL-maksun.
  • Yrittäjät ehdottaa Petteri Orpon hallituksen puoliväliriiheen, että hallitus aloittaa valmistelun eläkeyhtiöiden tekemille tarkastuksille asetettavasta YEL-työtulon maksimikorotusrajasta, joka olisi voimassa ainakin vuoteen 2030.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus