YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.4.2019 klo 11:02
Uutinen

Yrittäjien asialla Brysselissä: Mira-Maria Kontkanen on EU-vaikuttaja

Kuka kuulisi pk-yrittäjää EU:n lainsäädäntäkoneistossa, ellei joku puhu hänen puolestaan? Yrittäjien Mira-Maria Kontkasen työnä on vaikuttaminen, jotta pienet ensin -periaatetta muistetaan soveltaa EU-päätöksenteossa.

Juuri nyt Suomen Yrittäjien Brysselin-toimistolla on poikkeuksellinen välivaihe: lainsäädäntökoneisto on hetkeksi hiljentynyt ennen 26.5. koittavia europarlamenttivaaleja. Uudet mepit alkavat neuvotella parlamentin koalitioista heti vaalien jälkeen. Uusia meppejä valitaan 751, ja heistä suomalaisia on 14. Ensimmäinen täysistunto järjestetään heinäkuussa.

– Pöydällä ei siksi juuri nyt ole lainsäädäntöhankkeita. Nyt työ keskittyy tulossa oleviin vaaleihin: on erittäin tärkeää, että parlamenttiin valitaan pk-yrittäjien arkea ymmärtäviä poliitikkoja, Suomen Yrittäjien asiantuntijana Brysselissä työskentelevä Mira-Maria Kontkanen sanoo.

Hän on yksi kolmihenkisen suomalaistiimin jäsenistä. Suomen Yrittäjien toimisto sijaitsee samoissa tiloissa suomalaisten liikennejärjestöjen kanssa, mistä on synergiaetua molemmille: suomalaisten etuja ajetaan monella rintamalla.

Samat huolet yhdistävät

Vaikka maailma voi näyttää erilaiselta Suomen Pohjanmaalla tai Italian Apuliassa, monet pk-yrittäjien huolet eri puolilla Eurooppaa ovat yhteisiä. Miten pieni yritys pystyy toteuttamaan EU:n määräämää sääntelyä ilman kohtuutonta byrokratiaa? Miten sääntöjä sovelletaan eri maissa?

– Yrittäjäjärjestönä meillä on tärkeä rooli viestiä kahteen suuntaan. Pidämme huolta, että pk-yrittäjän näkökulma muistetaan lainvalmistelutyössä. Toisaalta neuvomme ja viestimme lakien soveltamisesta suomalaisessa yhteiskunnassa, Kontkanen sanoo.

Tärkeä yhteistyön muoto Brysselistä katsottuna on pk-yrittäjien eurooppalaisen kattojärjestön SMEunitedin toiminta. Siihen kuuluu yli 30 kansallisen järjestön kautta 12 miljoonaa eurooppalaista pk-yritystä.

– On aivan eri asia lähteä ajamaan yhteisiä asioita näin isolla volyymillä kuin pelkästään suomalaisin voimin, Mira-Maria Kontkanen sanoo.

Pienet ensin -periaate tarkoittaa, että uusia lakeja säädettäessä otettaisiin aina huomioon, etteivät ne aiheuta kohtuutonta lisäbyrokratiaa ja taloudellisia kustannuksia pk-yrityksille.

– Tuore – ja ei ehkä niin onnistunut – esimerkki tällaisesta on GDPR eli uusi henkilötietojen käsittelyä säätelevä laki. Siitä aiheutui ylimääräisiä kuluja ja huolta pienille yrityksille, joiden omassa organisaatiossa ei ollut riittävästi asiantuntemusta ja resursseja hoitaa lain määräämiä velvoitteita. Näin sen ei pitäisi mennä, Kontkanen sanoo.

Yrittäjät käyvät oppimassa

Suomen Yrittäjät järjestää suomalaisille pk-yrittäjille koulutusmatkoja Brysseliin. Esimerkiksi Vaikuttaja3-koulutukseen kuuluu kolmen päivän mittainen EU-perehdytys. Brysselissä kolme vuotta asunut ja työskennellyt Kontkanen on nähnyt monta kertaa, miten silmiä avaava kokemus tuollainen perehdytys on.

– Pk-yrittäjien ihan kuten muidenkin kansalaisten EU-tietous on pitkälti median välittämän tiedon varassa. Siksi moni oppii paljon uutta täällä, kun saa kuulla syvällisemmin, miten EU:n päätöksenteko tapahtuu ja millaisista asioista EU:ssa päätetään ja mistä ei, Mira-Maria Kontkanen sanoo.

Isoin oivallus on yleensä se, että EU ei ole mikään meistä erillinen tai kaukana ulkopuolella sijaitseva taho, vaan että me kaikki olemme osa sitä. Kontkanen on hiukan huolissaan siitä, että tätä eivät kaikki oivalla ja että EU-vaalit jäävät Suomessa eduskuntavaalien jälkipelin ja hallitusneuvottelujen jalkoihin.

– Sektorista riippuen jopa 70 prosenttia lainsäädännöstä päätetään Euroopan tasolla. Siksi EU-tason päätöksentekoa ei pidä jättää muille: kannattaa olla aktiivisesti vaikuttamassa siihen, kuka jatkossa päättää myös sinun asioistasi, Mira-Maria Kontkanen sanoo.

Suomen Yrittäjien eurovaalitavoitteet ja -ohjelman löydät täältä

toimitus@yrittajat.fi