YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Juhana Brotherus näkee erikoisen ilmiön kuluttajien luottamuksessa
Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus oli mukana Valtakunnallisten yrittäjäpäivien suuressa talouskeskustelussa. Kuva: Anssi Leppänen
12.10.2024 klo 19:39
Uutinen

Yrittäjien pääekonomisti näkee kuluttajien luottamuksessa ikävän ilmiön: ”On jääty pessimismiloukkuun”

Juhana Brotheruksen mielestä korkokehityksen ja ostovoiman kasvun pitäisi näkyä enemmän kuluttajien luottamuksessa.

Seinäjoella järjestettävien Valtakunnallisten yrittäjäpäivien lauantain päiväohjelma päättyi suureen talouskeskusteluun, johon ottivat osaa Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus, työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja Mäkelä Alu Oy:n toimitusjohtaja Petri Mäkelä. Keskustelua moderoi Kauppalehden vastaava päätoimittaja Riina Nevalainen.

Paneelin alkumetreillä vaihdettiin ajatuksia Suomen kehnosta talouskasvusta.

– Suomi on kasvanut Euroopan maista heikoiten ja jäänyt keskeisille verrokeille jälkeen jo 15–17 vuoden ajan, Brotherus huomautti.

Paneelissa vaihdettiin ajatuksia siitä, miksi suomalaiset kuluttajat ovat vaipuneet synkkyyden alhoon, vaikka esimerkiksi korkotaso on laskenut ja inflaatiokin on hellittänyt.

– Normaalisti kuluttajan kutina on aika usein oikeassa siitä. mikä on talouden oikea tilanne ja suunta. Nyt ei ole kuitenkaan enää kyse vain oireesta, vaan myös taudista. Kuluttajan luottamukseen ovat iskeneet poikkeukselliset iskut kuten pandemia, energiakriisi ja turvallisuuspoliittinen tilanne. On jääty pessimismiloukkuun suhteessa siihen, mikä todellisuus on, Brotherus perusteli panelisteille.

Pääekonomisti viittasi paitsi korkotason laskuun, myös ostovoiman kasvuun ja työllisyyden pysymiseen edelleen kohtalaisen korkealla tasoilla.

Brotherus muistutti paneelissa myös suomalaisten edelleen jatkuvasta säästämisinnosta.

– Suomessa kuluttajat säästävät yhä enemmän kuin muualla Euroopassa. Siinä missä muissa euromaissa koronasäästöjä on purettu, suomalaiset säästävät edelleen.

”Nollakorot eivät mahdottomuus”

Paneelisteilta kysyttiin mielipidettä myös korkotason kehitykseen. Brotherus oli samoilla linjoilla Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtajan Aki Kangasharjun kanssa.

– Ei nollakorkoihin paluu todellakaan mikään mahdottomuus ole, vaikka todennäköisin korkopolku on noin parin prosentin tasolla. Jos tulee ikäviä yllätyksiä, keskuspankkien on pakko tukea ja elvyttää taloutta, Brotherus muistutti.

Paneelissa istuivat työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju, Suomen Yrittäjien johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus ja Mäkelä Alu Oy:n toimitusjohtaja Petri Mäkelä. Kuva: Anssi Leppänen

Brotherus ja Petri Mäkelä olivat yhtä mieltä siitä, että kasvun mahdollisuuksia yrittäjille pitää lisätä harventamalla sääntelyviidakkoa.

– Sääntelyviidakon takia yrittäminen muodostuu mahdottomaksi. Nytkin vihreitä investointeja on miljardikaupalla kiinni lupamenettelyssä, Brotherus totesi.

– Tarvitaan sääntelyn perkaamista, eikä pelkästään kotimaassa vaan koko EU:ssa. Liiallinen sääntely on nimenomaan pienten yrittäjien ongelma. Isoilla yrityksillä on hankintaosastot ja juristit, jotka hoitavat asian.

Paneelin loppupuolella Brotherus otti kantaa hyvinvointialueiden astumiseen osin yksityisille markkinoille.

– Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen valtion rooli kansantaloudessa on kasvanut. Hyvinvointialueet ovat perustaneet toimintaa, jota on jo kilpailluilla alueilla, jopa autopesuloita. Kuvitellaan, että valtio on parempi tuottamaan näitä palveluita.

Voit katsoa talouskeskustelun tallenteen tästä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen