YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjien Pentikäinen: ”Hyvä, että ministeri laittaa vauhtia YEL-selvitykseen”
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää tervetulleena valtiovarainministeri Riikka Purran ulostuloa yrittäjien eläkevakuutuksen selvitystyöstä.
Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan ”valuvikaisen yel-eläkemallin on muututtava, jo puoliväliriihestä”. Purra kirjoitti aiheesta kolumnissaan valtiovarainministeriön verkkosivuilla.
– Pienyrittäjät kärsivät valuvikaisesta, laskennallisesta työtulomallista, ministeri jatkaa kirjoituksessaan.
YEL-järjestelmän selvitystyö on kirjattu Petteri Orpon (kok.) hallituksen ohjelmaan. Suomen Yrittäjät vaatiikin selvitystyön aloittamista.
– On hyvä, että ministeri laittaa vauhtia YEL:n selvitystyöhön. Hallitusohjelmaan kirjattu analyysi pitää tehdä nopeasti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Yrittäjien keskuudessa tunteita on herättänyt YEL-työtulon määrittäminen. Eläkeyhtiöt ovat vuodesta 2023 lähtien tehneet YEL-tulotarkistuksia. Viime vuonna tarkistusten kohteena olivat alle 15 000 euron suuruiset YEL-työtulot. Tänä vuonna tarkistusvuorossa ovat olleet 15 000–25 000 euron YEL-työtulot. Useissa tapauksissa eläkeyhtiöiltä tulleet työtulolaskuriin perustuneet työtuloehdotukset eivät yrittäjien mukaan ole vastanneet yritystoiminnan todellista laajuutta tai työllistävyyttä.
“Määrittely vaikeaa ja joskus jopa mielivaltaista”
Toimitusjohtaja Pentikäisen mukaan on mahdollista, että YEL-muutos vaikeuttaa pienten yritysten kasvua.
– On myös mahdollista, että se on saanut jotkut lopettamaan. Ainakin yrittäjien määrän lasku kiihtyi 2023 alusta.
– Meidän mielestämme yrittäjien vapautta määrittää oma YEL-maksunsa pitää lisätä pakollisen vakuuttamisen alarajan yläpuolella, Pentikäinen jatkaa.
– On selvää, että työtulojen määrittely on monessa tapauksessa vaikeaa ja joskus jopa mielivaltaista, koska yrittäjän työ on niin moninaista ja tulovirta usein vaihtelevaa. Pitää kuitenkin muistaa, että esimerkiksi eläkemaksun sitominen todelliseen ansiotasoon olisi haasteellista, koska eri yhtiömuodoissa yrittäjän ansio muotoutuu eri tavoilla.
Purran kolumni julkaistiin maanantaina hieman ennen puoltapäivää. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen otti kantaa asiaan pari tuntia Purran kirjoituksen jälkeen viestipalvelu X:ssä.
– Yrittäjien YEL-kritiikki on kuultu! Teemme hyvin tiivistä yhteistyötä yrittäjien kanssa, ja juuri näinä päivinä on käynnistymässä selvitystyö YEL:n uudistamistarpeista. Kutsumme laajasti yrittäjät mukaan. Tavoitteena toimivampi, reilumpi ja yrittäjyyteen kannustavampi YEL, Grahn-Laasonen kirjoitti.
Edit 18.11.2024 klo 17.15: Lisätty ministeri Sanni Grahn-Laasosen kommentti
YEL-työtulo
YEL-työtulojen tarkistuksissa eläkeyhtiöt käyttävät yrittäjälle lähetettävän suosituksen pohjana laskentapalvelun antamaa lopputulosta. Laskurin antama lopputulos pohjautuu yritystoiminnan menneeseen liikevaihtoon sekä toimialan keskimääräisiin liikevaihto- ja palkkatietoihin. Tietoja täydennetään verottajan datalla.
Laskurin lopputulos ei ole yrittäjän eläkelain mukainen YEL-työtulo, sillä lain mukaan työtulon tulee vastata palkkaa, joka pitäisi maksaa ulkopuoliselle henkilölle siitä, että tämä tekisi yrityksessä saman työn, minkä yrittäjä tekee.
On tärkeää, että yrittäjä reagoi saamaansa työtuloehdotukseen ja antaa eläkeyhtiölle tietoa henkilökohtaisesta ja yritystoimintansa tilanteesta. Eläkeyhtiöltä tulleen ehdotuksen saatuaan yrittäjä voikin antaa eläkelaitokselle lisätietoja työpanoksensa taloudelliseen arvoon vaikuttavista seikoista, jolloin eläkelaitoksen pitää arvioida yrittäjän antamien uusien tietojen vaikutus työtuloon.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi