YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjien Pentikäinen puolusti hallituksen verolinjaa Ylellä: Yrittäjien verojen kiristäminen jäädyttäisi investoinnit
Hallitus on linjannut, että yrittäjien verotus ei kiristy, mikä on hyvä asia. Tämän ovat myös monet yrittäjät huomanneet, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi Ylen A-Talkissa torstai-iltana. Häntä ihmetyttää, miksi SAK nostaa toistuvasti esiin yritysverotuksen. – Mikä sen seuraus on? Jätetään investoinnit tekemättä ja herää kysymys, kannattaako tässä maassa yrittää!
Torstai-iltana Ylen A-Studiossa käytiin kiivasta keskustelua kilpailukykysopimuksista ja työmarkkinaneuvotteluista. Meneillään olevalla liittokierroksella keskustelut ovat olleet vaikeita. Keskustelijoina lähetyksessä olivat Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen ammattiliittojen keskusliitto SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö toiminnanjohtaja Jukon Maria Löfgren sekä Elinkeinoelämän keskusliitto Jyri Häkämies.
EK:n Häkämiehen mielestä avainkysymys on työllisyysaste, sillä Suomi tarvitsee hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjan.
– Nyt täytyy kerta kaikkiaan saada näihin työllisyyskuvioihin vauhtia, koska meillä ikääntymisen kustannukset, seuraavat 15-20 vuotta tarvitaan 500 miljoonaa euroa vuodessa hyvinvointiyhteiskunnan rahoitukseen lisää. Se ei onnistu millään muulla kuin yritysten työllistämistä kannustetaan ja tuetaan niin, että työ olisi aina ensisijaista Suomessa. Tänä päivänä ei vielä kokonaan ole, Häkämies sanoo.
Eloranta katsoisi työllisyysasteen lisäksi myös verotusta, jolla voitaisiin lisätä tuloja julkiselle sektorille. Hänen mielestään hallitus on lukinnut itsensä liiaksi työllisyysasteeseen.
– Yritysverotuksen puolella olisi mahdollista tarkastella listaamattomien yritysten osinkoverotusta, joilla ei ole työllisyysvaikutusta. On metsälahjavähennystä ja muita, joilla saataisiin lisätuloja julkiselle sektorille, mistä löytyy taas palkkarahoja hoitaa näitä julkisia tarpeellisia tehtäviä, Eloranta sanoo.
Pentikäinen painotti, että nykyinen hallitus on linjannut, että yrittäjien verotus ei kiristy, mikä on hyvä asia. Tämän ovat myös monet yrittäjät huomanneet. Häntä ihmetyttää, miksi SAK nostaa toistuvasti esiin yritysverotuksen.
– Mikä sen seuraus on? Jätetään investoinnit tekemättä ja herää kysymys, kannattaako tässä maassa yrittää?
Palkkausjärjestelmä kaipaa rakenneuudistusta
– Työmarkkinaosapuolet ovat epäonnistuneet tässä palkkausjärjestelmän rakentamisessa. Suomessa on melkein maailman jäykin palkanmuodostus. Me olemme maailman talousfoorumin vertailussa 141:stä maasta sijalla 139. Meillä palkat eivät jousta nouset, kun firmoilla menee hyvin, eivätkä laske, kun firmoilla menee huonosti. Me emme vaan pärjää tässä kilpailussa, Pentikäinen toteaa.
– Se yksi palkankorotusprosentti on valtaosalle yrityksistä aina väärä. On iso joukko yrityksiä, jotka voisivat maksaa enemmän ja iso joukko, joille se on huono, Pentikäinen jatkaa.
SAK:n Eloranta ja Jukon Löfgren toteavat, että yrityksillä on aina mahdollisuus maksaa enemmän.
– Usein ne maksavat enemmän, mutta sitten pitää katsoa, miten se prosentti jaetaan talon sisällä, Pentikäinen sanoo.
Löfgren on Pentikäisen kanssa samaa mieltä siitä, että palkkausjärjestelmät eivät toimi. Hän peräänkuuluttaa varoja julkiselle sektorille, sillä järjestelmä ei toimi, jos siellä ei ole pelimerkkejä.
Katso koko lähetys Yle Areenasta ja lue lisää Ylen jutusta.
Toimitus
toimitus (at) yrittajat.fi