Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
20.7.2023 klo 11:00
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen toivoo loppua ”somemiekkailulle” – ”Politiikasta ei tule mitään, jos ei ole kykyä pyytää anteeksi” 

Mikael Pentikäinen toivoo, että hallituksen kivinen alkutaival helpottaisi ja naljailu loppuisi.

Pääministeri Petteri Orpon (kok) hallituksen alkutaival on ollut kohujen värittämä. Kerroimme aikaisemmin ex-elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) lyhyeksi jääneen pestin kirvoittamista ajatuksista yrittäjäjärjestössä.

Sen jälkeen julkisuudessa on keskusteltu kovin sanakääntein valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) taannoisista nettikirjoituksista. Takavuosien mielipiteiden takia luupin alla on ollut myös muita perussuomalaisten ministerejä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää tärkeänä, että hallitus pääsisi pian normaaliin päivärytmiin ja toteuttamaan ohjelmaansa.

– Toivon ja pyydän, että hallituspuolueiden ministerit ja muut johtavat poliitikot keskittyvät asiaan ja lopettavat hallituksen toimintaedellytyksiä heikentävän somemiekkailun ja naljailun muun muassa medialle.

Pentikäinen muistuttaa, että vaalitulos on demokratian tulos.

– Kansa äänesti vaaleissa muutoksen puolesta, ja sai Säätytalolta muutosohjelman. Vaalitulosta pitää kunnioittaa. Nyt hallituksella on yhteinen vastuu siitä, että tätä muutosohjelmaa lähdetään toteuttamaan määrätietoisesti.

”Talous keskeinen osa turvallisuutta”

Oppositio vaati eduskunnan istuntotauon keskeyttämistä Purran luottamusäänestyksen takia. Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho (ps) päätti kuitenkin, että istuntotauko jatkuu normaalisti. Näin ollen Purran luottamuksesta todennäköisesti äänestetään eduskunnan palattua lomaltaan syyskuun alussa.

Pentikäisen mukaan julkisessa keskustelussa monelta on unohtunut tilanteen vakavuus.

– Euroopassa on edelleen ankara sota, jossa Ukraina on ahtaalla. Samaan aikaan Suomen talous on kuralla ja meidän on pystyttävä toteuttamaan rakenteellisia uudistuksia taloudessa ja työmarkkinoilla. Ei pidä unohtaa, että terve talous on keskeinen osa turvallisuutta ja parasta sosiaalipolitiikkaa, hän jatkaa.

– Pääsemme kohti parempaa, kun puolustamme horjumatta jokaisen ihmisarvoa, uskallamme antaa anteeksi toistemme virheitä, opimme virheistämme ja vaalimme kansanvaltaa, vaikka se välillä tuottaa vaalituloksia, jotka eivät kaikkia miellytä.

Mandelan kirja herätti ajatuksia

Tuoreessa, Ilkka-Pohjalaisessa julkaistussa kolumnissa Pentikäinen kertoo, miten kesälukemisena ollut Nelson Mandelan elämäkerta on herättänyt ajatuksia myös Suomen vallitsevasta poliittisesta keskustelusta.

– Kirja inspiroi ja avaa jokaisella lukukerralla uusia näkökulmia. Vapaassa yhteiskunnassa ihmisten pitää olla yhdenvertaisia riippumatta ihonväristä, sukupuolesta, äidinkielestä, etnisestä taustasta, vakaumuksesta, suuntautumisesta tai poliittisesta näkemyksestä. Tämä on lähtökohta, josta ei saa tinkiä tuumaakaan.

Kirjassa puhutaan anteeksiannosta ja sovinnosta. Myös tämä osa-alue on Pentikäisen mukaan hyvä pitää mielessä.

– Elämästä (eikä politiikasta) ei tule mitään, jos ei ole kykyä pyytää ja antaa anteeksi, eikä halua rakentaa sovintoa ja korjata virheitään. Kukaan ei ole virheetön. Jokaisen, niin yksilön kuin puolueen, kaapissa on omat sotkunsa. Virheistä pitää kantaa vastuu, mutta niitä pitää myös saada anteeksi. Kun saa anteeksi, se avaa tietä muutokselle.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen