Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
30.6.2023 klo 15:26
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen: Vilhelm Junnilan ero oli oikea päätös – Toiveena hallituksen nopea paluu ruotuun

Vilhelm Junnilan lyhyen ministerikauden opetus on Mikael Pentikäisen mukaan se, ettei ääriliikkeitä kannata liehitellä.

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps) kertoi perjantaina luopuvansa ministerin tehtävästä. Hallitus sai tietää päätöksestä median kautta.

”Puolueen ja eduskuntaryhmäni luottamuksesta huolimatta näen asian seuraavasti: hallituksen jatkon ja Suomen maineen perusteella näen, että minun on mahdotonta tyydyttävällä tavalla jatkaa ministerinä”, Junnila kirjoittaa perussuomalaisten tiedotteessa.

“Koko ajan näyttää tulevan esiin uutta hänen kannaltaan raskauttavaa informaatiota.”

Mikael Pentikäinen, Yrittäjät

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää Junnilan päätöstä oikeana. Tilanne alkoi hänen mukaansa kärjistyä torstaina siinä määrin, ettei muuta vaihtoehtoa enää ollut.

– Hänen edellytyksensä hoitaa ministerin tehtävää ja uskottavuus toimia ministerinä ovat menneet. Koko ajan näyttää tulevan esiin uutta hänen kannaltaan raskauttavaa informaatiota. Jos Junnila ei olisi itse ymmärtänyt erota, vaikeaa tilannetta olisi vain pitkitetty ja hallitus olisi menettänyt kaiken toimintakykynsä.

Väitettyjen äärioikeistosympatioiden lisäksi julkisuudessa on esitetty epäilyjä Junnilan itse kertomista valtio-opin opinnoistaan ja startup-yrityksen myymisestä. Yle ei ole löytänyt vahvistusta Junnilan kertomille tiedoille.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen twiittasi Vilhelm Junnilan erosta perjantaina.

”Näyttäähän tämä ikävältä”

Pentikäinen pitää tärkeänä, että hallituksen toimintakyky palautuu mahdollisimman nopeasti.

– Toivon, että hallitus pääsee jatkamaan tärkeää työtään. Tässä joudutaan varmasti tekemään paljon töitä, jotta luottamus palautuu myös hallituksen sisällä. Näyttäähän tämä ikävältä.

Tapaus Junnilan on pelätty aiheuttavan mainehaittaa Suomelle muualla Euroopassa. Tuore pääministeri Petteri Orpo (kok) kommentoi asiaa perjantaina aikana Brysselistä, missä hän osallistuu Eurooppa-Neuvoston kokoukseen. 

– Toivottavasti tämä prosessi opettaa kaikille sen, että on parempi käyttää järkeä kuin liehitellä ääriliikkeitä, Pentikäinen jatkaa.

Iltalehden tietojen mukaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö myöntää Junnilalle eron todennäköisesti ensi viikon alkupuolella.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen