YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

13.11.2017 klo 12:36
Uutinen

Yrittäjien Pentikäinen: Yksityinen monopoli on huono Meri-Lapissakin

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin kuuluvat kunnat päättävät tänään maanantaina, tekevätkö ne terveysyritys Mehiläisen kanssa 15 vuoden sopimuksen terveyspalveluiden tuottamisesta alueella. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäisen mukaan Meri-Lapissakin pitäisi nyt odottaa ja luoda tilaa yrittäjyydelle esimerkiksi palveluseteleiden käyttöä lisäämällä.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina Meri-Lapin terveydenhuollon ulkoistuksesta. Lehden mukaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiriin kuuluvat Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio ratkaisevat, lähtevätkö ne Mehiläisen kanssa perustettavaan yhteisyritykseen.

Sopimuksen pituus olisi 15 vuotta.

Helsingin Sanomissa haastateltu perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) luonnehti yksityisten terveyspalveluyritysten toimintaa Länsi-Pohjassa ”hämmentäväksi”.

– Minun on hyvin vaikea ymmärtää, että yritykset toisella kädellä vaativat valinnanvapautta ja toisella kädellä ovat valmiita tekemään valinnanvapauden kanssa ristiriidassa olevia ratkaisuja, monopoleja kokonaisten alueiden mittaluokassa, Saarikko totesi HS:lle.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa, että Suomessa on lähes 20 000 sote-alan yritystä, ja näistä suuria ulkoistuksia havittelee vain muutama.

– Suomen Yrittäjät ei kannata monopoleja. Ei julkisia eikä yksityisiä. Monopoli ei ole koskaan hyvä asia. Siksi emme ole innoissamme Meri-Lapin ulkoistamissuunnitelmasta, Pentikäinen sanoo.

– Jos yhdelle toimijalle antaa etukäteen monopoliaseman ja betonoi sitä pitkällä sopimuksella, se haittaa sote-uudistusta, joka tarjoaa näillä näkymin yrittäjille paljon uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Pitkällä sopimuksella voi olla markkinoita sulkeva vaikutus, Pentikäinen toteaa.

Pentikäisen mukaan sote-uudistus hyödyntää markkinoita ja kilpailua sote-palveluiden laadun ja kustannustehokkuuden parantamisessa.

– Jos alueelle syntyy monopoli, hyödyt voivat jäädä saamatta, Pentikäinen korostaa.

– Nyt on viisautta Meri-Lapissakin odottaa, kuunnella selvitysmiehiä ja luoda tilaa yrittäjyydelle, esimerkiksi lisäämällä palveluseteleiden käyttöä, Pentikäinen toteaa.

Hän toivoo, että kaikilla yrityksillä on mahdollisuus menestyä ja sote-toimialalle syntyy runsaasti uutta yrittäjyyttä.

– Suomen Yrittäjät tekevät työtä sen hyväksi, että sote-alalla on tulevaisuudessa paljon erikokoisia, erilaisia ja erikoistuneita yrittäjävetoisia toimijoita ja että niillä kaikilla on mahdollisuus menestyä. Siten sote-palveluiden laatu ja tehokkuus voivat parantua, Pentikäinen sanoo.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen (at) yrittajat.fi