6.8.2021 klo 11:35
Uutinen

Yrittäjien Petri Salminen: Nyt pienetkin takaiskut saattavat olla yrityksille viimeinen isku

Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Petri Salminen ei yllättynyt koronatilanteen heikkenemisestä. Hän kannattaa koronapassin käyttöönottoa.

Koronatilanne on laittanut jälleen monen yrittäjän varpailleen. Kiristyvät rajoitukset ja pahentuva tartuntatilanne asettavat haasteita alkavaan syksyyn.

– Viime kuukausien aaltoilujen jälkeen mikään ei oikeastaan yllätä. Korona on yllättänyt meidät jo niin monta kertaa aikaisemmin. Koko ajan pitää pelätä pahinta ja toivoa parasta, Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää. Hän osallistui perjantaina Seinäjoella järjestetyn Yrittäjäfoorumin keskustelutilaisuuteen.

Kerroimme aikaisemmin tällä viikolla uusista rajoitustoimenpiteistä leviämisalueiden ravintoloille. Salmisen mukaan rajoitusten kiristäminen on vaikea pala.

– Yritysten kannalta se on äärimmäisen harmillista. Nyt käydään kilpajuoksua rokotesuojan kattavuuden ja toisaalta virusvarianttien kanssa. Yrittäjien täytyy seurata tilannetta ja rajoituksia omassa liiketoiminnassaan.

Apua tuo osaltaan kustannustuen neljäs kierros, joka käynnistyy elokuun 17. päivä. Suomen Yrittäjät on aikaisemmin kertonut kannattavansa koronapassia, jolla pyritään avaamaan yhteiskuntaa.

Salmisen mukaan koronapassi on osoittautumassa hyväksi ratkaisuksi, koska rokotteiden teho on todettu hyväksi.

– Olemme nähneet, ettei tehohoidon kuormitus ole kasvanut. Sen takia koronapassin kaltainen elementti mahdollistaa yhteiskunnan auki pitämisen ainakin jollakin tasolla. Samaan aikaan rokotustahdin on oltava maksimaalinen. On myös hyvä, että rokotuspassissa otetaan huomioon sairastettu tauti tai negatiivinen testitulos. Siltä osin se jättää valinnanvapauden myös niille, jotka eivät ota rokotetta.

”Näennäisen hyvä kesä ei ole pysyvä olotila”

Tulevan syksyn osalta Salminen on varovaisen toiveikas. Uudet mahdolliset virusvariantit lisäävät epätietoisuutta.

– Riippumatta siitä, millaisia rajoituksia asetetaan, korona pelottaa edelleen ihmisiä. Kaikki keinot, joilla pystymme hälventämään pelkoja, saavat minulta kannatusta. Yrittäjät ovat äärirajoilla henkisesti ja taloudellisesti. Pienetkin takaiskut saattavat olla viimeinen isku.

Vaikka konkurssitilastoissa ei ole nähty merkittävää piikkiä, yrityksiä on lopetettu aikaisempaa tiuhempaan tahtiin. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2020 loka-joulukuussa yrityksiä lopetettiin 21 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin samalla jaksolla.

– Jos kustannustaso nyt lähtisi nousuun ja samalla lankeavat maksettavaksi koronan vuoksi siirretyt maksut ja velat, kilpailukyky ja toimintamahdollisuudet romuttuvat nopeasti. Myös uudet rajoitukset nostavat jälleen epävarmuutta. Näennäisen hyvä kesä ei siis ole pysyvä olotila, Salminen muistuttaa.

Taannoisen Yrittäjägallupin mukaan 43 prosentissa yrityksistä myynti on vähentynyt ja 13 prosenttia on ollut maksuvaikeuksissa. Salmisen mukaan verojen ja kustannusten nousulle ei ole nyt varaa. Ilmastomuutokseen liittyvät vaatimukset pitäisi Salmisen mukaan mitoittaa järkevästi talouden kannalta.

– Mikäli teemme yritysten toimintaympäristön vaikeaksi, ne eivät pysty kilpailemaan tai uudistumaan, jolloin myös päästövähennyksiin liittyvät tavoitteet jäävät saavuttamatta.

Kuva: Noora Mykkänen

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi