YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjien puheenjohtaja Salminen KL:ssä: Osinkoverotuksen kiristäminen ei toisi valtiolle kaavailtuja tuloja
Eduskuntavaalien alla vanha esitys listaamattomien osinkoverotuksen kiristämisestä on noussut taas esiin.
– Puolue toisensa jälkeen rummuttaa suomalaisen omistajuuden ja yrittämisen perään. Olettaisin, että myös verotuksella pitää silloin kannustaa yrittämiseen. Yrittäjän ottama riski pitää tunnistaa, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo Kauppalehdessä.
– Jos listaamattomien yritysten osinkoverotusta kiristetään, yritykset vain jakavat nykyistä vähemmän osinkoja, eikä valtio saisi kaavailtuja uusia verotuloja, Salminen sanoo haastattelussa.
Kauppalehti kirjoittaa yritysverotuksen asiantuntijatyöryhmän esittäneen listaamattomien osinkoverotuksen kiristämistä 2017. Ryhmän laskelmien mukaan ilman käyttäytymisvaikutuksia esitys olisi lisännyt valtion verotuloja 290 miljoonalla eurolla.
Monimutkainen malli kaipaa uudistusta
Suomen Yrittäjien mukaan nettovarallisuuteen sidottu osinkoverotus on ongelmallinen, koska se kannustaa keräämään yritykseen kiinteää omaisuutta. Isot nettovarat hankaloittavat sukupolvenvaihdoksia.
Salminen sanoo Kauppalehdessä, että nykyverotus kohtelee myös eri toimialoja epäoikeudenmukaisesti, koska osaamiseen ja innovaatioihin perustuva toiminta ei tarvitse kiinteää omaisuutta eli suuria nettovaroja.
Yrittäjien kanta onkin, että uudistus monimutkaiseen malliin on tervetullut, mutta veroedun pitää säilyä. Yrittäjät tavoittelee mallia, jossa osa listaamattoman yhtiön osingoista olisi edelleen saajalleen verovapaata, mutta veronalainen osuus verotettaisiin aina pääomatulona.
– Pitää ymmärtää, että listaamattoman ja listayhtiön omistamisessa on selkeä ero, Salminen sanoo Kauppalehdessä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi