YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Jarno Kylmänen/Glad Media
10.4.2025 klo 12:46
Uutinen

Yrittäjien Salminen kauppasodasta: ”Jos ei ole neuvotteluja, niin vastatoimet näyttäytyvät herkästi poliittisena mutapainina”

Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Petri Salmisen mukaan Euroopan on valmisteltava kauppasodan vastatoimia huolella.

Liikkeet kansainvälisessä kauppapolitiikassa ovat nyt vauhdikkaita, ja seuraukset näkyvät erityisesti osakemarkkinoilla.

– Osoittaa epävarmuuden tilaa maailmassa ja tätä epävarmuutta ehkä enemmän tai vähemmän tarkoituksellisesti myös lietsottu, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kommentoi asiaa torstaisessa kirjoituksessaan Facebookissa.

Salminen on myös eurooppalaisten pk-yritysten kattojärjestön SMEunitedin puheenjohtaja.

Salminen käsittelee kirjoituksessaan muun muassa EU:n tulevaa toimintalinjaa ”tässä kaikessa kuohunnassa”.

– Olisi tiedettävä (edes jonkinlaisella varmuudella), että mitkä ovat Trumpin aidot tavoitteet tariffien suhteen. Mikäli tästä ei ole tietoa, on vaarana lähteä omalla toiminnalla vahvistamaan talouslimboa, jonka seuraukset entistäkin vahingollisempia Euroopalle, Salminen kirjoittaa.

Salmisen mukaan vastatoimenpiteitä valmisteltava on huolella.

– Edellytyksenä vastatoimille kuitenkin oltava se, että niitä käytetään neuvotteluvälineenä ja on olemassa todellinen näkymä, että niiden kautta päästään aloittamaan neuvotteluja ja/tai vahvistamaan omia neuvotteluasemia. Mikäli ei ole neuvotteluja, niin vastatoimet näyttäytyvät herkästi poliittisena mutapainina, joka ei edistä ratkaisun syntymistä, mutta syventää vahinkoja. Tämä heikentäisi myös yhtenäisyyttä, Salminen jatkaa.

Salminen korostaa, että tärkein viesti yrityksille on ennakoitavuuden lisääntyminen.

– EU:n prioriteetit kilpailukyvyn rakentamisesta, sääntelyn järkevöittämisestä, sisämarkkinoiden kehittämisestä ja puolustuksen ja turvallisuuden vahvistamisesta ovat oikeita. Nyt näiden prioriteettien toteutumista käytännössä tulee vahvistaa ja nopeuttaa. ”EU agenda on steroids” on viesti, jota olen välittänyt.

Salmisen mukaan uusien ja vaihtoehtoisten kauppasuhteiden avaaminen on erityisen järkevää.

– Kauppasopimuksia tulee ottaa käyttöön ja neuvotella ripeästi. Samalla on muistettava, että yritykset eivät pysty sormia napsauttamalla uudistamaan arvoketjujaan tai avaamaan asiakassuhteita. Eli positiiviset vaikutukset tulevat viiveellä ja etenkin pk-yritykset tarvitsevat nykyistä vahvempaa tietoa ja tukea kauppasopimusten tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseen.

Salminen jatkaa kirjoituksessaan, että ”EU:n on huolehdittava, ettei tariffisekoilun aiheuttama ylikapasiteetti ja muutos maailman tavaravirtojen liikkeissä johda dumppaukseen ja epäreiluun kilpailuasetelmaan Euroopassa”.

– Financial Timesille totesin tiistaina, että markkinoilla ja keskusteluissa näkyy paljon jopa lähes paniikinomaisia piirteitä. On nähty viittauksia muun muassa 2008 finanssikriisiin. Huolestuneisuus ymmärrettävää, varautuminen ensiarvoisen tärkeää ja asian vakavuusaste suuri, mutta samalla hyvä muistaa, etteivät uhkaukset ole sellaisenaan toteutuneet eivätkä vaikutukset ole vielä realisoituneet.

– Erona esimerkiksi finanssikriisiin on se, että tuolloin kriisin taustalla oli rakenteellinen ongelma, kupla. Nyt tällaista finanssimarkkinan rakenteellista ongelmaa ei sellaisenaan ole. Ellei sitten Trumpin toiminta sellaista aiheuta.

Yhteenvetona Salminen toteaa kirjoituksensa lopuksi, että ”se mitä olen nähnyt ja kuullut on osoittanut, että EU on toiminut järkevästi ja yhtenäisesti”.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Toimitus
Toimitus