YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjien terveiset budjettiriiheen: Suomi tarvitsee työmarkkinauudistuksen ja paikallisen sopimisen
Suomen Yrittäjät lähettää hallituksen budjettiriiheen terveisiä: ansiosidonnaista pitää sekä porrastaa että lyhentää ja paikallinen sopiminen pitää tehdä mahdolliseksi kaikille yrityksille.
Hallitus kokoontuu ensi viikon alussa budjettiriiheen. Julkisuudessa olleiden arvioiden mukaan riihessä on puitavana muun muassa ikääntyneiden työntekijöiden eläkeputken lyhentäminen tai katkaisu. Käsittelyssä arvioidaan olevan myös ”aktiivimalli kakkonen” eli yksilöllisen työnhaun malli, ansiosidonnaisen porrastaminen ja työllisyyden parantaminen yleensäkin.
– Voidaan pitää kansantalouden kannalta pahana virheenä, jos työmarkkinauudistuksista ei pystytä edes tekemään valtiovarainministeriön (VM) työryhmän esittämiä uudistuksia. Niiden lisäksi pitää tehdä ainakin ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja lyhentäminen, toteaa Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen.
VM:n työryhmä esitti elokuun puolivälissä keinoja, joiden avulla työpaikkojen määrä voisi lisääntyä jopa 60 000:lla. Tärkein ehdotus oli tukkia eläkeputki ja estää ennenaikainen eläköityminen.
VM:n esitti myös ansiosidonnaisen rukkaamista niin, että ihan lyhyellä työhistorialla ei pääse 300 päivän ansiosidonnaiselle. Nykyisin riittää 26 viikkoa 28 kuukauden aikana, koronan vuoksi väliaikaisesti riittää 13 viikon työskentely.
Työryhmä lopettaisi myös aikuiskoulutustuen ja tekisi sen lainapainotteiseksi. Mahdollisuutta opiskella työttömyysturvalla tiukennettaisiin.
Paikallinen sopiminen tuo työpaikkoja
– Edellä mainittujen toimien lisäksi tulee tehdä päätös ja mahdollistaminen paikallisen sopimisen lisäämiseksi ja toisinsopimisen kiellot pitää poistaa, pääekonomisti Kuismanen listaa.
Järjestäytymättömillä eli työnantajaliittoihin kuulumattomilla yrityksillä on noin 50 erilaista kieltoa, jotka estävät niitä sopimasta paikallisesti muun muassa ylityökorvauksista, sairausajan palkasta, vuosilomista ja erilaisista vapaista, vaikka työehtosopimus sen sallii.
– Kaikki edellä mainitut asiat ovat minimi sille mitä tässä taloudellisessa tilanteessa ja tulevat haasteet huomioon ottamien pitäisi tehdä, Kuismanen painottaa.
Suomen Yrittäjät ja Elinkeinoelämän keskusliitto julkistivat eilen torstaina yhteisen kannanoton, jossa ne vaativat paikallisen sopimisen lisäämistä tuntuvasti työllisyyden ja yritysten kilpailukyvyn vuoksi.
– Paikallisen sopimisen eli työpaikkasopimisen vaikutusten laskeminen työllisyyteen on haasteellista, mutta SY:n arvion mukaan sen vaikutukset voisivat olla jopa 15 000 työpaikan luokkaa pk-yrityksissä, Mika Kuismanen sanoo.
Lue täältä, millaisiin laskelmiin luku perustuu.
– Jos paikallinen sopiminen kattaa koko yrityskentän, niin määrä on tietenkin suurempi, Kuismanen lisää.
Tarvitaan talouden tiekartta
Hallituksen budjettiriihessä pitää Kuismasen mukaan tehdä uskottava valtion ja julkisen talouden tiekarttaohjelma, jolla julkinen talous saadaan tasapainottumaan.
– Jo heti kriisin jälkeen pitää päästä pienentämään velkarasitusta, Kuismanen sanoo.
Hän muistuttaa, että kaikki julkisten menojen lisääminen ei ole elvyttävää politiikkaa. Kuismanen korostaa, että lisäysten pitää painottua tutkimukseen ja kehitykseen sekä infrastruktuuriin.
– Nyt viimeinkin pitää budjettiriihessä myös päättää oppisopimusjärjestelmän muokkaaminen nykypäivän vaatimuksia vastaavaksi, että yrityksillä on mahdollisuus työllistää nuoria, Kuismanen lisää.
– Koronakriisi ei saa olla este järkevien ja taloutta tasapainottavien uudistusten tekemiselle. Mitä pitemmälle niitä lykätään, sitä suurempi hinta kansantaloudelle siitä syntyy, Kuismanen toteaa.
Jari Lammassaari
jari.lammassaari(at)yrittajat.fi