YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
![](https://www.yrittajat.fi/app/uploads/public/2024/05/petrisalminen-932x624.jpg)
Yrittäjiltä viiden kohdan veropaketti: ”Ei voi olla niin, että pk-yrittäjät laitetaan suuryhtiöiden veroalen maksajiksi”
Suomen Yrittäjät esittää hallituksen puoliväliriiheen veropoliittista kasvupakettia osana kasvuohjelmaansa.
Suomen Yrittäjien mukaan veropaketilla voidaan vahvistaa kasvua ja yrittäjien riskinottoa syventämättä julkisen talouden ongelmia.
– Tarve investointeja vauhdittaville kasvutoimille on suuri, sillä tuoreen Pk-yritysbarometrin mukaan pk-yritysten investoinnit ovat vähenemässä edelleen kaikilla toimialoilla. Pk-yritysten tilannetta on hankaloitettu korottamalla arvonlisäveroa ja leikkaamalla kotitalousvähennystä, Yrittäjien kannanotossa todetaan.
Suomen Yrittäjät esittää viittä eri toimea veropoliittisessa kasvupaketissaan.
– Esitämme kokonaisuutta, johon kuuluu yhteisöveron alennus, ylimpien rajaveroasteiden laskeminen, perintö- ja lahjaveron korjaus sekä korotettujen poistojen jatkaminen ja tappioiden vähentämismahdollisuuksien pidentäminen, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.
Viides kohta paketissa on osinkoverotus, jonka on huomioitava yrittäjäriski ja joka ei saa kiristyä.
1. Yhteisöveron lasku 18 prosenttiin
Yrittäjien mukaan yhteisöveron nykyinen 20 prosentin taso on kohtuullinen taso kansainvälisesti, mutta ei sellainen kilpailuvaltti, joita Suomi tarvitsee. Yrittäjät suhtautuu vakavasti valtion velan vaaralliseen kasvuun. Yrittäjien mukaan mahdolliset verotuottomenetykset voi kattaa yritystukia leikkaamalla. Veroalen positiiviset kasvuvaikutukset vahvistavat julkista taloutta, ja yritystukileikkaukset palvelevat tasapuolista kilpailua, Yrittäjät toteaa. Yritystuista ei ole leikattu tällä hallituskaudella. Yrittäjien mukaan on sen sijaan luotu uusia, joista pk-yritykset on rajattu pois. Tämä ei Yrittäjien mukaan ei palvele kestävää kasvua.
– Yrittäjät kantaa huolta julkisesta taloudesta. Siksi olemme valmiit tekemään leikkauksia yritystukiin, jotta yhteisöveron alennus on tehtävissä. Se olisi oikea päätös myös reilun kilpailun näkökulmasta, Salminen sanoo.
2. Ansiotulojen marginaaliveroaste 50 prosenttiin
Ylimpien rajaveroasteiden laskeminen rahoittaisi Yrittäjien mukaan pitkälti itsensä. Yrittäjät korostaa, että tänä vuonna jo 4 640 euron kuukausipalkasta eteenpäin kaikista lisätuloista verottaja vie yli puolet, ja korkeimmillaan marginaaliveroprosentti on liki 60 prosenttia, mikä ei kannusta lisätöihin.
3. Osinkoverotus ei saa kiristyä
Osinkoverotuksessa on Yrittäjien mukaan huomioitava yrittäjäriski. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus on pidettävä ennallaan tai sitä on yksinkertaistettava nettovarallisuudesta riippumattomaan malliin, joka kohtelee yrityksiä tasapuolisesti ja kannustavasti.
Yrittäjien mallissa osinkoverotus pysyisi nykytasolla (kokonaisveroaste 26 prosenttia) riippumatta yhtiön nettovarallisuudesta tai matemaattisesta arvosta 150 000 euroon asti. Sen ylittäviltä osingoilta kokonaisveroaste nousisi ylemmän pääomaverokannan tuntumaan (kokonaisveroaste 33,6 prosenttia).
Yrittäjien mukaan EK:n veromalli kiristäisi pk-yrittäjien verotusta kuusi prosenttiyksikköä eli 23 prosenttia, ja pienimpien yrittäjien veroprosentti nousisi korkeammaksi kuin riskittömän pankkitalletuksen (30 prosenttia). Yrittämisen kannustimesta tulisi Yrittäjien mukaan lannistin.
– Yrittäjät ei voi hyväksyä EK:n tuoretta esitystä kiristää sadoilla miljoonilla pienimpien yritysten osinkoverotusta. Se leikkaisi kannustimia yrittäjiltä. Esitys on herättänyt suurta hämmennystä yrittäjäkentässä. Ei voi olla niin, että pk-yrittäjät laitetaan suuryhtiöiden omistajien veroalen maksajiksi, Salminen sanoo.
4. Perintö- ja lahjaverotuksen korjaus
Perintö- ja lahjaverotus ei saa Yrittäjien mukaan vaarantaa perheyritysten yritystoiminnan jatkumista, ja julkisen talouden tilanteen salliessa niistä on luovuttava. Jos poistaminen ei ole nyt mahdollista, on Yrittäjien mukaan palattava vuoden 2011 tasolle, alentaa maksuajan korkoa ja helpottaa sukupolvenvaihdoksia alaikäisten osalta.
5. Korotetut poistot ja tappioiden vähennysajan tuplaus
Yrittäjien mukaan korotettuja poistoja ja tappioiden vähennysajan tuplausta tarvitaan houkuttelemaan kasvuyhtiöitä ja investointeja. Yrittäjät esittää, että korotettuja poistoja on jatkettava ja vapaita poisto-oikeuksia selvitettävä. Yrittäjien mukaan kasvuyhtiölle pitää mahdollistaa tappioiden vähentäminen 20 vuoden ajalla.
Suomen Yrittäjien koko kasvuohjelma löytyy täältä.
Vinkkaa meille juttuaihe!
![Toimitus](https://www.yrittajat.fi/app/uploads/public/2021/10/Yrittajamediat_henkilokortti_400x400_toimitus1-1-80x80.jpg)
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi