19.10.2017 klo 16:17
Uutinen

Yrittäjyys luo kuntaan elinvoimaa

Syyskuun alussa vietettiin Yrittäjän päivää. Teemaan sopivasti Uuraisilla järjestettiin kunnan päättäjien, virkamiesten ja yrittäjien yhteinen ilta, jossa käsiteltiin muun muassa elinvoimapolitiikkaa ja julkisia hankintoja. Tilaisuudessa palkittiin Keskuskauppakamarin kultaisella elämäntyömerkillä kuljetusalan yrittäjä Mikko Flyktman.

Uuraisten kunta ja yrittäjäjärjestö halusivat muistaa pitkäaikaista paikkakunnan yksityisyrittäjää.

Kuljetusalan yrittäjä Mikko Flyktman sai vastaanottaa Keskuskauppakamarin kultaisen elämäntyömerkin tunnustuksena vuosien ansiokkaasta toiminnasta maan elinkeinoelämän hyväksi.

– 60 vuotta auton ratissa ja niistä 50 kuljetusalan yrittäjänä, siinä on matkan varrella tarvittu joskus varmaan talvisodan henkeäkin, kuvaili kunnanjohtaja Juha Valkama yrittäjä Mikko Flyktmanin mittavaa yrittäjäuraa onnittelupuheessaan.

Koska Flyktman on syntynyt samana vuonna kuin talvisota syttyi, Valkama ojensi hänelle lisäksi Talvisota-ruisleivän.

– Tämä on minulle merkittävä huomionosoitus, kiitteli Mikko Flyktman liikuttuneena. – On tämän pitkän yrittäjämatkan varrelle osunut jos minkälaista mutkaa ja mäkeä, mutta edelleen kuljetusalalla yritetään, nyt jo useamman jälkipolvenkin voimin.

Valtuuston puheenjohtaja Sari Rimmi oli iloinen, kun paikalla oli paljon oman paikkakunnan yrittäjiä, joita harvemmin näkee.

– Tänään monet uuraislaiset yritykset ovat saaneet kasvot, tällaisia tapaamisia saisi olla enemmänkin, että tultaisiin päättäjät ja yrittäjät toisilleen tutummiksi, Rimmi totesi.

Päättäjien ja yrittäjien tutustumisen lisäksi illan antia oli Keski-Suomen Yrittäjien hankinta-asiamies Veli Puttosen selvitys julkisten hankintojen maailmasta.

Kunnanjohtaja Valkama selvensi kunnan uuden hankintaohjeen sisältöä ja jakoi myös ohjeen paperinivaskana kotilukemiseksi.

– Yleensä kunnassa hankinta päätetään joko pelkästään euromäärältään alhaisimman tarjouksen, luotettavan toimituksen ja/tai kokonaisedullisen hinnan perusteella. Tarjoukset pisteytetään hankintaan liittyvien tavoitteiden mukaan. Kokonaisedullinen hinta ei välttämättä ole euromäärältään halvin, siihen voi liittyä muitakin mittareita.

Julkisissa hankinnoissa ei voi antaa pisteitä siitä, että tarjoaja on paikkakuntalainen yritys. Kaikkia on kohdeltava tasapuolisesti, mutta vaikka periaatteessa tarjous tehdään yhteismitallisesti, sisältö on tärkeää miettiä huolellisesti.

Paikkakunnan yrittäjän ei kannata piilottaa kynttiläänsä vakan alle ja olla vaatimaton. Julkiset hankinnat voivat olla myös kohtuullisen kokoisia ja näin ollen pienemmänkin yrityksen tavoiteltavissa.

Uurainen on yksi niistä harvoista kunnista, joissa on otettu käyttöön yrityspalveluseteli. Setelillä yrittäjä voi hankkia esimerkiksi konsultointia toiminnan muuttuessa, lakineuvontaa tai muita yrityksen kehittämiseen tarvittavia ulkopuolisia palveluja.

Yrityspalveluseteliä haetaan tapauskohtaisesti ja sen myöntämisen päättää kunnanjohtaja.

Tämä uusi elinvoimapalvelukäytäntö on vielä yrittäjille hieman tuntematon, mutta siihen kannattaa tutustua kunnan nettisivuilla olevien selkeiden ohjeiden avulla. – Minulta saa tulla kysymään, jos yrityksellä on tilanne, jossa palveluja tarvitaan. Katsotaan yhdessä, täyttyvätkö kriteerit ja tehdään hakemus vaikka ihan kasvotusten, kunnanjohtaja lupaa.