YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

26.8.2024 klo 08:00
Uutinen

Yrittäjyys pelastaa Suomen

Otsikko saattaa kuulostaa liioittelulta, kun lukee masentavia lehtiotsikoita Suomen taloudentilasta: Rahat loppumassa hyvinvointialueilla, konkurssit lisääntyneet, työntekijöitä irtisanotaan ja työttömyys kasvussa, alv korotus nostaa taas hintoja. Tilanne oli vielä masentavampi, kun aloitin oman yrittäjätaipaleeni 1992, syvimpään lama-aikaan.

Sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut paljon positiivista yrittäjyysrintamalla. Yrittäjyysneuvontaa on tarjontaa alkaville ja toimiville yrittäjille, yrittäjyyteen kannustetaan koulutuksessa, erityisesti ammatillisissa opinnoissa, riskirahoitusta on tarjolla (vaikkakaan ei riittävästi). Ennen kaikkea asenne yrittäjyyttä kohtaan on muuttunut positiivisemmaksi eivätkä yrittäjyyden riskit enää pelota nuoria.

Suomessa on 294 965 yritystä, joista jo 194 000 on yksinyrittäjiä. Yksinyrittäjyyden yleistyminen on ollut työelämässä 2000-luvun merkittävin trendi. Vuosituhannen alussa yksinyrittäjien määrä oli Tilastokeskuksen mukaan 123 000. Trendinä on myös yksinyrittäjien verkostoituminen toimimaan yhdessä sen sijaan että otettaisiin työnantajariskiä.

Suomen kansantalouden kannalta on tärkeää, että tänne syntyisi työllistäviä yrityksiä. Tästä on turha syyttää yksinyrittäjiä. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on merkittävä riski; töitä pitäisi olla kaksi kertaa enemmän kuin aikaisemmin, minkä lisäksi tulevat työntekijän palkan sivukulut.

Hallitus on sitkeästi saanut ajettua jo vuosikymmeniä vireillä olleita työelämäuudistuksia. Keskeistä olisi vielä henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen. Työssäni olen ikävä kyllä nähnyt tilanteita, että virheellinen rekrytointi voi lähes kaataa pienen yrityksen. On ymmärrettävää, että sen jälkeen ei haluta enää ottaa työnantajariskiä.

Toinen valtiovallan käsissä oleva kannustin on verotus. Pienten yritysten verokannustimet ovat varsin vaatimattomat eikä yritysten verotuksen kiristämiselle ole perusteita. Suomi tarvitsee uusia yrittäjiä, jolloin itse asiassa pitäisi lisätä juuri pienten ja alkavien yritysten verokannustimia.

Kevään lakkoaallon aikana ei voinut olla pohtimatta työmarkkinajärjestöjen vastuuttomuutta Suomen tulevaisuudesta. Lakot aiheuttivat merkittäviä vahinkoja niiden kohteena olleille suuremmille yrityksille, mutta myös lakon kohteena olleiden yritysten tuhansille pienille alihankkijayrityksille, joiden tulovirta keskeytyi, mutta piti selviytyä yrityksen palkka- ja muista kuluista. Työmarkkinajärjestöjen ainoana motiivina oli kiinni pitäminen oman valta-aseman toivottavasti viimeisistä rippeistä.

Jotta yrittäjyys voi pelastaa Suomen tarvitaan vielä riskien helpottamista työmarkkinalainsäädännön kautta ja yrittäjyyden kannustimien lisäämistä. Sitä odotellessa jokainen meistä voi ostamalla paikalliselta yrittäjältä viedä Suomen kohti yrittäjyysyhteiskuntaa. Arvonlisäveron noston johdosta ei kannata jättää ostoja tekemättä ja palveluita käyttämättä.

Kirjoittaja:
Kirsi Åkerlund
Espoon Yrittäjien hallituksen jäsen

Avaa pop-up -ikkuna