YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.9.2024 klo 10:00
Uutinen

Yrittäjyys toi elämään laatua – hyvät yöunet palasivat

Ritva Jylhä työskenteli yli 30 vuotta erikoissairaanhoitajana ja hoitoalan lähiesimiestehtävissä, kunnes mitta tuli täyteen ja intohimo akupunktiohoitajan työhön mahdollisti yrittäjäpolun.

Kaustislaislähtöinen Jylhä on ”maatalon tyttö”, joten yrittäjän arki tuli nähtyä läheltä jo lapsena. Jylhä hakeutui lukion jälkeen hoitoharjoittelijaksi ja tajusi heti harjoitteluaikana, että hoitaminen on hänen juttunsa. 30 vuoden hoitajauran aikana hän ehti erikoistua sisätautikirurgiseksi erikoissairaanhoitajaksi ja päivittää uudelleen lähiesimiespätevyyden.

-Aloitin Perinteisen Kiinalaisen lääketieteen akupunktiokoulutuksen hoitotyön ohessa ja usein oli työkaverit kahvitunnilla neuloissa, Jylhä nauraa.

Lähiesimiestyö tuntui kiihtyvältä oravanpyörältä, jossa Jylhälle tärkeää asiakastyötä ja henkilökohtaista kohtaamista ei enää päässyt tekemään riittävästi. Unettomat yöt ja itkut työpäivän jälkeen ohjasivat hyppäämään osa-aikaiseksi yrittäjäksi.

-Rohkeasti heittäydyin, koska halusin auttaa ihmisiä ja olla myös kouluikäisille lapsilleni enemmän läsnä. Yrittäjänä perheen menojen aikatauluttaminen on paljon joustavampaa.

Helsingin ja Hyvinkään kautta Jyväskylään päätynyt Jylhä on kotiutunut Tikkakoskelle hyvin. Keski-Suomessa täydentävien hoitojen hyödyntäminen on vielä vähän vierasta, mutta keikkapäivät Kaustisilla ovat lähes aina täynnä.

-Pohjanmaalla kansanlääketiede on aina kulkenut ihmisten arjessa länsimaisen lääketieteen rinnalla, minkä toivoisin laajenevan koko Suomeen. Lapsena kun nilkka nuljahti, nopein apu saatiin kansanparantajalta. Yhteistyö länsimaisen lääketieteen edustajien, lääkärien kanssa toimi mutkattomasti. Täältä juurilta kumpuaa rakkaus kansanparantamiseen.

-Hoitotyökokemuksen kautta on tullut kokonaisvaltainen kuva julkisesta terveydenhuollosta ja sen haasteista. Täydentäviä hoitoja voitaisiin hyödyntää paremmin ja niiden avulla voitaisiin helpottaa terveydenhuollon jonoja tai ainakin helpottaa hoitoon pääsyä odottavien ihmisten kipua ja vointia.

Jylhällä on omien sanojensa mukaan vahva usko ja luottamus siihen, että kaikella on elämässä tarkoitus ja kaikille on suotu oma polku. Jylhän polkua ovat rakentaneet muun muassa eteeristen öljyjen vahvistavan vaikutuksen löytäminen, ravintoon liittyvät opit ja energiahoidon opiskelu.

-Akupunktio on hoidoissani ykkönen, mutta neulakammoisille tarjoan energiahoitoa, jolla voidaan saavuttaa erinomaisia tuloksia. Saattaa kuulostaa huuhaalta, mutta on todellisuudessa kvanttifysiikkaa!

-Joka päivä ihmettelen kuinka ihana ihmisen kokonaisuus on osana luontoa ja uteliaana persoonana lähden aina etsimään uusia ratkaisuja kokonaisvaltaisen tuen löytämiseksi.

Tutkimusten mukaan nykyihmisten pahimmat viholliset ovat epäterveellinen ja ravintoköyhä ruokavalio, liian vähäinen liikunta ja pitkäaikainen stressi. Perintötekijöiden kerrotaan olevan vain noin 5 % kokonaisuudesta, joten itse voimme vaikuttaa hyvinvointiimme 95-prosenttisesti.

Akupunktiohoidoissa vakituisen asiakaskunnan hankkiminen, lähinnä puskaradion kautta, kestää useampia vuosia. Töitä ei ole vielä ihan tarpeeksi, joten Jylhä tekee täydennykseksi sairaanhoitajan yövuoroja vammaisten lasten osastolla.

-Kun tekee sitä mitä rakastaa, rahalla ei ole niin väliä. Nyt en herää enää aamukolmelta murehtimaan tekemättömiä töitä, mutta epävarmuutta toki pitää sietää.

-Ja jos himoitsee valtavasti rahaa, niin yksinyrittäjyys ei ehkä ole silloin paras vaihtoehto, Jylhä vitsailee.
Jylhä on yksi niistä monista, jotka ovat yrittäjyyden kautta löytäneet tavan työllistää itsensä mielekkäällä tavalla. Yksinyrittäjänä hän pääsee tarvittaessa jakamaan murheet ja ilot edustamiensa tuotteiden edustajatiimeissä ja yrittäjäjärjestön yksinyrittäjäverkostossa.

-En pysty sanoin kuvailemaan helpotuksen määrää, mitä yrittäjänvapaus on minulle tuonut. Ehkä joskus jään eläkkeelle, mutta tulen jatkamaan ihmisten auttamista hautaan asti.

https://www.akupunktiojahoitojylha.fi/