Martti Matilainen myi muun muassa uimahalleihin, kuten joensuulaiseen Vesikkoon laatoitustöitä tehneen Mestarilaatoitus-yrityksensä muutama vuosi sitten. Kokonaan hän ei aio eläköityä, vaan jatkaa ympäri Suomen konsultointimatkoilla käymistä Loppusuora-yrityksensä kautta.
3.5.2024 klo 10:54
Uutinen

Yrityksen jättämiseen ehti valmistautua henkisesti

Martti Matilainen, 70, myi Mestarilaatoituksen kolme vuotta sitten ja jättäytyy keväällä toiminnasta kokonaan. Täysiaikaiseksi eläkeläiseksi hän ei kuitenkaan vielä malta jäädä.

Joensuulainen Martti Matilainen työskenteli kymmenisen vuotta laatoittajana ja muurarina työntekijänä, kunnes pitkään mielessä kytenyt ajatus oman yrityksen perustamisesta konkretisoitui. Pääasiassa laatoituspalveluita tarjonnut Mestarilaatoitus oy näki päivänvalon vuonna 1982.

– Olen aina ollut yrittäjähenkinen, mutta ei minulla ollut yrittämisestä mitään muuta tietoa, kuin pitää jättää elinkeinoilmoitus ja laskuttaa työt itse, Matilainen naurahtaa.

Parhaimmillaan Mestarilaatoituksella oli noin 50 työntekijää. Asiakkaina olivat rakennusfirmat, julkinen sektori ja yksityiset. Vuosien saatossa yritys myytiin osaksi Partek/Pukkila-konsernia, joskin viiden vuoden jälkeen Matilainen irtaantui konsernista ja osti yrityksen liiketoiminnan ja Mestarilaatoitus-nimen takaisin itselleen.

– Olemme reilun 40 vuoden aikana olleet mukana noin 60 uimahallin ja kylpylän, useiden satojen allasprojektien sekä julkisten rakennusten laatoitusurakassa ympäri Suomen, hän kertoo.

Helppo myyntipäätös

Matilaisen täytettyä 63 vuotta alkoi tulla kyselyjä, onko hän miettinyt myyvänsä Mestarilaatoituksen. Muutamat keskustelut päätyivät neuvotteluihin saakka, mutta palaset eivät loksahtaneet paikoilleen. Eivät ennen kuin Matilainen tapasi perhetutun vinkistä kuopiolaisen yrittäjäkolmikon syksyllä 2020.

– Neljän tunnin juttelun aikana syttyi luottamus ja tunne, että tämä menee maaliin. Tiesin, että jonain päivänä minun pitää erkaantua tästä, ja päätös oli helppo, kun vastaan tulivat oikeat ihmiset.

Seuraavana keväänä Mestarilaatoitus siirtyi uusille omistajille. Matilainen oli uusien yrittäjien apuna ensin kaksi vuotta täysipäiväisesti, sittemmin muutamana päivänä viikossa. Toukokuussa hän jättäytyy kokonaan pois viikoittaisesta toiminnasta.

– Teen heille jatkossakin konsultointitöitä. On tässä tiettyä haikeutta, kun on 40 vuotta puuhannut, mutta pahinta olisi ollut, jos heti olisi sanottu, että sinua ei enää tarvita. Nyt yrityksen jättämiseen ehti valmistautua henkisesti, Matilainen analysoi.

Konsultointi jatkuu

Kokonaan eläkeläiseksi nyt 70-vuotias Martti Matilainen ei aio heittäytyä: hän perusti viisi vuotta sitten konsultointipalveluja tarjoavan Loppusuora oy:n. Yhtiöllä on muun muassa kiinteistöjä, minkä lisäksi Matilainen konsultoi rakennuttajia ja erikoiskohteiden tekijöitä.

– Minulle on kertynyt paljon kokemuspohjaista tietoa, jolle on edelleen kysyntää. Teen kustannus- ja materiaalilaskentaa sekä lausuntoja. Kokoaikaisesti se ei työllistä, mutta ei tarvitsekaan, hän avaa.

Jatkossa vapaa-aikaa jää enemmän esimerkiksi kalastamiselle sekä laulu- ja soittoharrastuksille.

– Tähän asti työ on ohjannut elämääni, nyt muut asiat alkavat ohjata enemmän, Matilainen päättää.

Teksti ja kuva: Susanna Lehikoinen-Eriksson