YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

19.12.2024 klo 06:03
Uutinen

Yrityksen kannattaa olla vastuullinen – mutta miksi ja mitä se tarkoittaa? Kaksi lappilaista yrittäjää kertoo, miten toteuttaa vastuullisuutta yrityksessään ja viestii siitä

Yritys ei toimi irrallaan muista eikä yksin. Vastuullinen yritys toimii kestävästi, kunnioittaa ympäristöä ja noudattaa lakeja ja sopimuksia. Vastuullinen toiminta ei ole pelkkä tapa kiillottaa imagoa, vaan se voi olla aito keino lisätä kilpailukykyä, kehittää yrityksen toimintaa ja vastata kestävän kehityksen haasteisiin.

– Vastuullisuuden tulisi näkyä jokaisen yrityksen viestinnässä, sillä asiakkaat eivät voi tietää, kuinka vastuullisesti yritys toimii, jos siitä ei kerrota, painottaa markkinoinnin ja viestinnän ammattilainen ja Kolmas Polvi oy:n toimitusjohtaja Anna Kärävä. Vastuullisuudesta viestimisellä yrittäjä osoittaa läpinäkyvyyttä ja sitoutumista vastuulliseen toimintaan sekä rakentaa luottamusta asiakkaiden parissa.

– Isossa kuvassa käynnissä on luottamuksen uudelleenjako. Vuonna 2022 vain 23 prosenttia suomalaisista uskoi yritysten vastuullisuuspuheisiin. Haasteena on löytää tapa, jolla kertoa asioista ihmisiä kiinnostavasti olematta kuiva, Kärävä analysoi.Viestintä ei kuitenkaan saisi olla päälle liimattua eikä mennä viherpesun puolelle, jotta se olisi uskottavaa. Kärävä muistuttaa myös, että monimutkaisia strategioita tärkeämpää on olla läpinäkyvä ja välttää liian monimutkaisia termejä.  

Anna Kärävällä on 30 vuoden työkokemus markkinoinnin ja viestinnän johtotehtävissä ja yrityskulttuurin ja liiketoiminnan kehittäjänä. Hänen mukaansa vastuullisuutta on vaikuttavinta osoittaa teoilla. Sen sijaan, että julistaa ottavansa huomioon kunnan ympäristöasiat, viestin saa välitettyä voimakkaammin tekemällä jonkin konkreettisen teon kunnan hyväksi.   

– Vastuullisuusasiat eivät ole aina niin yksiselitteisiä, vaan niitä joutuu miettimään monesta näkökulmasta. Esimerkiksi ympäristösertifikaatit ovat kalliita, hän huomauttaa. Ei olekaan olemassa yhtä oikeaa tapaa toteuttaa vastuullisuutta, vaan yrittäjä voi määritellä itse yritykselleen sopivimmat painopisteet ja toteuttamistavat, Kärävä summaa.

Yhteiskuntavastuu perustuu pitkälti yritysten vapaaehtoisiin toimiin. Yritysten toimintaa ohjaa kuitenkin myös lainsäädäntö. Uusi yritysten kestävyysraportointidirektiivi on edellyttänyt tämän vuoden alusta, että suuret yritykset raportoivat sosiaalisista ja ympäristötoimistaan sekä niiden vaikutuksista ihmisiin ja luontoon. Direktiivin asettamat vaatimukset suurille yrityksille tulevat käytännössä valumaan ketjussa pk-yrityksille.  

– Rahoitusalalla vastuullisuus on kiinteä osa toimintaa ja prosessia, joka pohjautuu taksonomialuokitteluun. Pankeilla on velvollisuus raportoida vastuullisuusasioista, joten meillä on vaatimus selvittää asiakkaiden vaastuullisuusasioita. Nykyisin se on jo ihan arkea, kuvailee Pohjolan OP:n asiakkuusjohtaja Antti Kumpula. Konkreettisesti vastuullisuuden eteen tehty työ on hänen mukaansa rahoitusalalla paljolti valmistautumista ja koulutusta.    

Pohjolan OP:n asiakkuusjohtaja Antti Kumpulan mukaan jokaisessa rahoituspäätöksessä otetaan nykyään kantaa vastuullisuusasioihin ainakin jollain tasolla yrityksen koosta riippuen.  

– Keskustelemme pienempien yrittäjien kanssa siitä, kuinka heiltäkin aletaan pian vaatia enemmän toimia vastuullisuuden eteen, mahdollisesti vaaditaan alihankkijana jo nytkin, Antti Kumpula kuvailee. 
– Yleisesti ottaen pk-yrityksissä pohditaan selkeästi näitä asioita, onhan teema joka puolella esillä, hän summaa. 

Hienoja juttuja tehdään liian usein piilossa 

– Korualalla vastuullisuuden voi pukea ylleen, havainnollistaa rovaniemeläinen yrittäjä, korusuunnittelija ja -artesaani Riia Valvimo. . Hän käyttää työssään kierrätettyä hopeaa, jonka ylijäämä talletetaan myös uudelleen käyttöä varten. Valvimo viestii toimintatavoissaan tapahtumissa, somessa, verkkosivuilla ja verkkokaupassa, muiden verkkosivuilla sekä asiakaskohtaamisissa.  
– Haluan tuoda prosessiin läpinäkyvyyttä ja kertoa, kuka korut on tehnyt ja mistä materiaaleista. Ei ole mielestäni sen tärkeämpiä asioita, joita voisin kertoa asiakkaalle, Valvimo painottaa.  

Liike-elämässä yrittäjänä, kouluttajana ja konsulttina toimineelle Riialle pk-yritysten markkinointiviestinnän ja PR:n kehittäminen ja toteuttaminen on tuttua. Valvimolla on tuore yritys Valvimo Korut oy. Kuva: Laura Tyimofejev.

– Vastuullisuus lähtee pienistä jutuista kuten siitä, että miettii kahteen kertaan, tarvitseeko kaikkea tulostaa, vaan voisiko digitaalisuutta hyödyntää. Ylipäätään pienten yrittäjien tulisi kertoa enemmän asioistaan eikä vain tehdä hienoja juttuja kulisseissa. Esimerkiksi kuvien ja videoiden avulla pystytään välittämään paljon, Valvimo vinkkaa. 
–  Haluan viestiä, etteivät korut ole kertakäyttötavaraa. Samalla teen näkyväksi, kunnioitan ja kehitän kultasepäntyön perintöä, hän kiteyttää vastuullisuuden merkityksen omalla alallaan.  Vastuullisuudesta huolehtiminen vaikuttaa nykyään monella alalla oleellisesti myös kilpailussa pärjäämiseen. 

– Matkailualalla eurooppalaiset matkatoimistot ovat alkaneet painottaa vastuullisuutta, ja jos heidän kanssaan haluaa tehdä yhteistyötä, pitää pystyä osoittamaan jakavansa samat arvot, kuvailee Juho Uutela, yksi Rovaniemellä ja Levillä toimivan Beyond Arctic -ohjelmapalveluyrityksen yrittäjistä.  

– Kun aloimme tuoda vastuullisuutta yrityksessämme esiin, tutkimme ensin, missä olemme jo hyviä ja missä haluamme kehittyä, Uutela muistelee. Yrityksessä käytetään muun muassa vain varmennetuista metsästä tulleita puita ja mahdollisuuksien mukaan sähkömoottorikelkkoja. Yritys on hankkinut myös Green Activities -sertifikaatin ja Sustainable Travel Finland -merkin todentamaan toimintansa vastuullisuutta.  

Beyond Arcticin tiimiin kuuluu talvikaudella noin 40 henkilöä. Yrittäjä Juho Uutelan mukaan vastuullisuudesta viestimisessä tärkeintä on olla oma itsensä, sillä ihmiset tunnistavat helposti viestit, jotka tähtäävät vain brändin imagon kiillottamiseen.

Uutelan mukaan kehitysideoita olemassa oleviin käytäntöihin tulee mietittyä jatkuvasti.  
– Nyt aikeissa on lisätä verkkosivuille tietoa julkisista kulkuvälineistä sen hoksauttamiseksi, ettei Lappiin ole aina pakko lentää. Käytämme myös paljon somevideoita asioista viestimiseen. Opastettujen retkien aikana kerromme pohjoisesta luonnosta, jokaisen oikeuksista ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Asiakkaille näytetään esimerkkiä pienin elein, kuten poimimalla luonnosta pois myös ne roskat, jotka eivät ole omia, Uutela luettelee. Hänellä on myös vinkki yrittäjille, jotka eivät tiedä mistä aloittaisi. 
– Pohdi, mitkä osa-alueet ovat alallasi oleellisia kestävyyden kannalta. Ole oma itsesi ja toteuta vastuullisuutta arvojesi pohjalta. Vaikka monet keskittyvät nykyisin luonnonsuojeluun, voi oma vastuullisuutesi liittyä esimerkiksi yhteisön tukemiseen tai toimintaympäristön parantamiseen, hän neuvoo.