YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrityksen perustanut Juha Kahelin jäi ilman starttirahaa, koska irtisanoutui palkkatyöstä liian aikaisin – Näin vältät saman sudenkuopan
Starttirahan saaminen tyssäsi aloittavan yrittäjän omaan tietämättömyyteen.
Kuopiolainen yksinyrittäjä Juha Kahelin irtisanoutui palkkatyöstään vuonna 2019. Tuolloin hän oli ollut valtionyhtiön palveluksessa parisen vuotta.
– En ollut täysin tyytyväinen palkkatyöhön ja toisaalta yrittäjyys oli ollut mielessä jo pidemmän aikaa. Työelämä ei tarjonnut enää riittävästi haasteita, Kahelin kertoo.
Kahelin päätti hyödyntää osaamistaan ja perusti teollisuuden ja tukkukaupan asiakkaille tarkoitettuja asiantuntijapalveluita tarjoavan yrityksen.
Neuvoja yrittäjyyden käynnistämiseen Kahelin sai Kuopion seudun Uusyrityskeskuksesta. Samalla hän päätti hakea starttirahaa.
Kahelin oli jo ennättänyt perustaa yrityksen, kun hän oli edelleen palkkatöissä. Vielä tässä vaiheessa yrityksellä ei ollut liiketoimintaa. Pian yrityksen perustamisen jälkeen hän irtisanoutui palkkatyöstään.
Tuore yrittäjä yllättyi, kun starttirahaa ei herunutkaan.
– Selvisi, että olin irtisanoutunut kymmenen päivää liian aikaisin ja aloittanut yritystoiminnan ennen kuin tuesta oli päätetty. Tämä selvisi minulle vasta starttirahan hakuvaiheessa. Kyse oli puhtaasti omasta tietämättömyydestä.
Starttirahan myöntämisen esteet
- Hakija toimii jo päätoimisena yrittäjänä tai on yrittäjään verrattavassa asemassa osakeyhtiössä.
- Hakija saa yritystoiminnasta heti kohtuullisen toimeentulon ja taloudelliset riskit ovat erittäin vähäiset.
- Hakijan muut tulot kuten palkka, opintotuki, vanhempainpäiväraha, eläke tai taloudellinen tukipaketti.
- Vähäistä suurempi verovelka tai maksuhäiriöt. TE-toimisto tarkistaa hakijan luottotiedot.
- Starttirahaa ei voida myöntää, jos päätoiminen yritystoiminta on aloitettu ennen tuen myöntämisen päätöstä. Aloittamiseksi lasketaan tuotannollisen toiminnan aloittaminen, myynti, markkinointi mukaan lukien verkkosivujen julkaisu ja rekisteröinnit alv-, ennakkoperintä-, tai työnantajarekisteriin. Aloittamiseksi ei kuitenkaan tulkita esimerkiksi toimitilojen hankintaa tai markkinaselvityksen tekemistä.
“Arviointia sovellettu yksioikoisesti”
Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg pitää Kahelinin tapausta erittäin harmillisena.
– Starttirahaa ei voida myöntää, jos hakijan katsotaan aloittaneen päätoimisen yritystoiminnan ennen kuin tuen myöntämisestä on päätetty. Työttömyysturvalain mukaan henkilön katsotaan työllistyvän yrittäjänä tai sitä vastaavalla tavalla omassa työssään päätoimisesti, jos toiminnan vaatima työmäärä on niin suuri, että se on esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle.
Ellei muuhun arvioon ole aihetta, työllistyminen katsotaan sivutoimiseksi ainakin silloin, kun henkilö on ollut vähintään kuusi kuukautta kyseiseen yritystoimintaan tai omaan työhön liittymättömässä kokoaikatyössä.
– Tässä tapauksessa tuota sivutoimisuuden arvioinnissa käytettävää kuuden kuukauden rajaa sekä yritystoiminnan arviointia päätoimiseksi on sovellettu ilmeisen yksioikoisesti, Rytkönen-Sandberg jatkaa.
Näillä edellytyksillä starttirahaa myönnetään
- Tuleva liiketoiminta on luonteeltaan päätoimista ja jatkuvaa.
- Hakijalla on riittävät valmiudet toimia suunnitellulla toimialalla esimerkiksi koulutuksen tai työkokemuksen kautta.
- Hakijalla on riittävät valmiudet toimia yrittäjänä, kuten yrittäjäkokemusta tai soveltuva yrittäjäkoulutus.
- Liiketoimintasuunnitelma sekä laskelmat ovat valmiina ja arvioitu kannattaviksi esimerkiksi lähimmässä Uusyrityskeskuksessa.
- Rahoitus, liiketila, luvat ja muut tarvittavat ovat jo tiedossa.
- Kaikki yritystoiminnan perustamisen ja liiketoiminnan aloittamisen edellytykset on oltava kunnossa starttirahan myöntämiseksi.
Iso asiakas heti alussa
Kun 700 euron kuukausittainen starttiraha jäi saamatta, Kahelin haki yrityslainaa sen verran, että sai muutaman kuukauden aikaa tehdä asiakashankintaa.
– Lainan turvin pääsin käynnistämään yritystoiminnan ja sain laskutuksen käyntiin.
Starttirahasekaannuksen jälkeen Kahelin huomasi pian, että liiketoiminta lähti hyvin liikkeelle.
– Minulla oli verkostoja, joiden kautta alkoi tulla kyselyitä osaamisestani. Yksi ensimmäisistä asiakkaista oli metsäkonevalmistaja Ponsse. Sen lisäksi sain kaksi muuta asiakasta ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, yrittäjä kertoo.
Haastavan korona-ajan jälkeen Kahelin on erittäin tyytyväinen yrityksensä tämänhetkiseen tilanteeseen.
– Tämän vuoden jälkeen yrityksen oma pääoma on ensimmäistä kertaa positiivinen eli yrityksellä on mahdollisuus saada lainaa. Töiden osalta koko ensi vuosi on myyty täyteen. Todella kova vuosi on tulossa, Kahelin sanoo.
Kahelinin vinkit aloittelevalle yrittäjälle
Laita strategia kuntoon
Mieti, miksi yrityksesi on olemassa ja mitä haluat liiketoiminnaltasi. Kirjaa ylös asiat, jotka yrityksen tulisi saavuttaa, jotta pääset tavoitteeseen. Kuvaa selkeästi, miten tavoitteet saavutetaan. Suunnittele etenemisen seuranta ja tee seurantaa orjallisesti.
Verkostoidu aktiivisesti
Tuo osaamistasi esiin eri kanavissa. Etsi mentori tai ota ulkopuolinen asiantuntija hallitukseen. Yksin ei kannata jäädä miettimään kaikkea. Kysy rohkeasti apua.
Kartoita kysyntä ja kilpailutilanne uudestaan
Kirkasta realistinen tilannekuva kilpailutilanteesta. Jos ala on kilpailtu, pohdi strategiassasi, mikä erottaa sinut muista.
Luo kunnollinen kassavirtasuunnitelma
Luo rehellinen kassavirtasuunnitelma kahdelle vuodelle. Tee siitä pessimistinen ja optimistinen versio. Älä pohjaa menestyksen mahdollisuuksia muun kuin oman toimintasi varaan. Näin pääset niskan päälle talouden osalta heti ja tiedät, mihin sinun vähintään tulisi pyrkiä, jotta teet kannattavaa liiketoimintaa.
Vinkit starttirahan hakemiseen
- Ilmoittaudu TE-palveluiden asiakkaaksi.
- Perusta oma työtila Yritys-Suomen verkkopalvelussa. Laadi palvelussa alustava liiketoimintasuunnitelmasi ja kannattavuuslaskelmat.
- Lähetä starttirahahakemuksesi liitteineen sähköisesti TE-palveluiden Oma asiointi -palvelun kautta. Hakemuksesi liitteiksi tarvitset:
Yritys-Suomen pohjaan tehdyn liiketoimintasuunnitelman.
Todistuksen verojen maksamisesta, jonka voit tilata vero.fi -sivuston kautta.
Lainanantajan rahoituslupauksen, jos aloitus perustuu vieraaseen pääomaan.
Todistuksen yrittäjäkurssin käymisestä tai muun todisteen riittävistä yrittäjävalmiuksistasi.
Ansioluettelon eli CV:n.
- Älä rekisteröi yritystäsi ennen starttirahapäätöstä.
- TE-toimisto tilaa tarvittaessa lausunnon liiketoimintasuunnitelmastasi palveluntuottajalta.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi