YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

17.9.2018 klo 08:41
Uutinen

Yritys palkitsee ulkomaanmatkalla, vaihtoehtona Pori – Aamulehti: Työn rajat voivat hämärtyä

Aamulehden haastattelema työelämätutkija ei pidä yritysten halukkuutta palkita työntekijänsä ulkomaanmatkoilla pelkästään hyvänä.

It-alan yrityksissä on otettu käyttöön palkitsemismuotoja, joista yksi on työntekijöiden lennättäminen ulkomaille.

Tällaisesta tapauksesta on kerrottu aikaisemmin muun muassa täällä.

Yksi esimerkeistä on palkkahallintoon erikoistunut Integrata, jonka toimitusjohtaja Riku Heinonen kertoo Aamulehden haastattelussa yrityksen ”reissutavoitteesta”.

Jos vuoden tuloksellinen tavoite toteutuu, Integrata kustantaa työntekijänsä ulkomaanmatkalle. Tavoitteena on Heinosen mukaan yhteishengen ja yhteistyökyvyn vaaliminen. Viimeksi työntekijät lennätettiin Italian Toscananaan.

– Sillä on eittämättä vaikutusta, kun työntekijät kohtaavat joskus muuallakin kuin työpaikalla. Tapahtuu verkostoitumista, jota ei välttämättä muuten tapahtuisi, Heinonen kertoo Aamulehden haastattelussa.

Integratassa matka ulkomaille toteutuu, jos tavoitteet ylitetään. Jos tavoite ei täysin toteudu, työntekijöille kustannetaan jokin matka kotimaassa. Jos tavoite ei täyty lainkaan, porukka lähtee Poriin.

– Kyse on tavallaan yrityksen sisäisestä vitsistä. Minä satun nimittäin olemaan firman ainoa työntekijä, joka asuu Porissa, Heinonen jatkaa haastattelussa.

Tutkija: Hyvää ja huonoa

Aamulehti on udellyt aiheeseen liittyen työelämätutkijan mielipidettä. Mira Karjalainen Helsingin yliopiston WeAll-hankkeesta uskoo, että kyse on myös työntekijöiden houkuttelemisesta.

Palkintomatkojen ohella joissakin yrityksissä, kuten ohjelmistokehitykseen erikoistuneessa Vincitissä on mahdollisuus tehdä etätöitä ulkomailta käsin.

– Matkat ovat kannustimia. Niille päästään, jos työssä onnistutaan. Lisäksi työntekijöille järjestetyt matkat ovat keino sitouttaa työntekijöitä yritysten palkkalistoille. Lähtökohtaisesti voisi ajatella, että yhteisen matkan järjestäminen yrityksen piikkiin on tasa-arvoinen ratkaisu, jolla työntekijät palkitaan vaikkapa hyvästä tuloksesta. Unohtua silti saattaa, että jokaisella työntekijällä on oma elämäntilanteensa työn ulkopuolella. Kaikilla ei ole esimerkiksi hoivavastuiden takia samanlaisia mahdollisuuksia lähteä matkalle, Karjalainen kertoo.

Kolikon kääntöpuolella voi olla Karjalaisen mukaan työn rajojen hämärtyminen, kun myös vapaa-aikaa vietetään työkavereiden kanssa.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi