3.5.2024 klo 10:43
Uutinen

Yrityskaupan esteistä eroon ja toiveista tekoihin!

Itä-Suomessa on lähivuosina ratkaisujen äärellä merkittävä määrä yrityksiä, joilla ei ole tällä hetkellä jatkajaa. Keskeisiä syitä siihen, että yrittäjä on luopumassa yrityksestään tai liiketoiminnastaan, on tällä hetkellä kaksi. Konkurssiuhan alla on vajaat 10 % yrityksistä. Yrittäjiä on eläköitymisen takia lopettamassa iso määrä. Tämä tarkoittaa yrittäjäksi ryhtymistä miettiville hurjaa määrää mahdollisuuksia.

Pienestä epäilyksestä kasvaa ruokittaessa iso pelko

Usein toistuva ilmiö yrittäjäksi aikoneen kanssa keskustellessa on, että hyvä aikomus ryhtyä viemään yrityskauppa-hanketta eteenpäin on jäänyt pelkiksi hyviksi aikomuksiksi sen vuoksi, että asia on tuntunut epämääräiseltä asialta, johon ei saa otetta.

Jokaisen onnistuneen yrityskaupan takana on jälkikäteen löydettävissä se hetki, kun on otettu ensimmäinen askel. Tavallisesti se on ollut hyvin pieni asia. Se on se hetki, kun on tartuttu luuriin tai ovenkahvaan. Omassa työyhteisössä usein löytyy työntekijöistä jatkaja omalle yritykselle. Ja ennen kaikkea yrittäjäperheissä on hyvä aina aika ajoin keskustella, olisiko sukupolvenvaihdokselle edellytyksiä olemassa. Vastaus voi olla positiivinen yllätys!

Kokemuksen puute herättää monesti epäilyn siitä, onko minusta tähän. Se ei ole ylitsepääsemätön asia, koska ihan jokainen yrittäjä on joskus ollut ihan samassa tilanteessa itse. Yrittäjäjärjestö on aloittavalle yrittäjälle erinomainen ympäristö kasvattaa omaa verkostoa, kerätä muilta yrittäjiltä kokemuksia- ja ennen kaikkea antaa oman rohkeuden tehdä omia ratkaisuja kasvaa. Rohkeutta on arvioida omia mahdollisuuksiaan rehellisesti.

Rahoitus löydetään aina, kun hanke on hyvä

Useimmat yrityskaupat ovat tarvittavilta taloudellisilta resursseiltaan pienempiä kuin asuntokauppa, joka on kaikille tuttu ja helposti ymmärrettävä. Kunnalliset kehitysyhtiöt, tekevät joka päivä töitä sen eteen, että tulevalla yrittäjällä olisi selvät sävelet mielessään, kun rahoituksesta lähdetään neuvottelemaan pankkien ja Finnveran kanssa. Pohjois-Karjalassa työskentelee myös todella hyviä konsultteja, jotka pystyvät neuvomaan tarvittavien rahoituslaskelmien kanssa. Myös veroedut ja saatavilla olevat yritystuet on syytä katsoa huolellisesti lävitse. Mitä huolellisemmin osapuolet ovat kotiläksynsä tehneet, sitä helpompi pankkien ja muiden rahoittajien on sitoutua kauppaan. Vaikka ajat ovat monella alalla hankalat, ei kauppa varmasti jää rahoituksen vuoksi tekemättä, kun hanke on ilmiselvä tulevaisuuden menestystarina.

Kaupan kohteen arvonmääritys ja kauppahintaa koskevien sopimusehtojen ratkaiseminen ovat asioita, jotka edellyttävät luottamusta toiseen osapuoleen. Jos ostaja ei pysty yksin rahoitusta järjestämään, myyjä on monesti mukana joko jäämällä vähemmistöomistajaksi tai antamalla ostajalle maksuaikaa.

Riskit ovat ostajan ja myyjän yhteinen ongelma, joka yhdessä myös ratkaistaan

Kaikessa liiketoiminnassa on riskejä, jotka voivat myös realisoitua. Ostaja tyypillisesti ei halua ottaa riskiä asioista, joita ei tiedä. Riskistä ei haluta maksaa. Tiedon epätasapaino on tasoitettavissa yksinkertaisin keinoin. Toisen osapuolen kuunteleminen ja toisen riskinä näkemien asioiden huomioonottaminen on tärkeää, ja ehdoton edellytys sille, että kauppa syntyy.

Jyrki Piiparinen
asianajaja
Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy
Puh. (013) 120 731
www.asianajotoimisto.com