Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty's Images
27.8.2024 klo 11:08
Uutinen

Yritysten luottamus laski edelleen, kuluttajien näkemys omasta taloudesta koheni hiukan

Teollisuutta lukuun ottamatta kaikkien toimialojen luottamusindikaattorit laskivat elokuussa edelliskuun luvuista.

– Teollisuuden luottamuksen nousu oli yllättävää. Tuoreimpien lukujen perusteella teollisuudessa pohjakosketus yritysten näkymissä on saavutettu ja ohitettu, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom kommentoi Elinkeinoelämän luottamusindikaattorin tuoreita lukuja.

Yritysten luottamuksen taso on vielä selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa alempana, mutta on keväästä asti osoittanut varovaisia elpymisen merkkejä

– Nykyistä vahvemmallekin optimismille olisi perusteita. Jo alkanut korkojen lasku, työperäisen maahanmuuton vahvuus ja palvelualojen positiivinen vire luovat hyvät lähtökohdat tulevan vuoden talouskasvulle, Ohlsbom arvioi.

Hän arvioi, että kasvu käynnistyy kuluttajien aktivoitumisesta ja palvelualojen vetämänä, mutta vähitellen myös rakentamisen suhdanne tulee kohenemaan.

Suurin epävarmuus koskee maailmantalouden kehityksestä sekä luotettavasta ja ennustettavasta toimintaympäristöstä riippuvaista teollisuutta, Ohlsbom sanoo.

Kuluttajien näkemys omasta taloudesta koheni hiukan

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli elokuussa -7,2, kun se myös heinäkuussa oli -7,2. Kesäkuussa kuluttajien luottamus oli pistelukemassa -7,6. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,5.

Näkemys oman talouden nykytilasta parani hieman sekä edelliskuusta että vuodentakaisesta.   

– Heinäkuussa kuluttajaluottamuksessa nähtiin vähiten negatiivinen lukema sitten helmikuun 2022, ja positiivinen kehitys näyttää jatkuvan myös syksyn puolelle, Ohlsbom sanoo.

Kokonaisuutena kuluttajaluottamus on edelleen matalalla tasolla.

– Kokonaisuutena kuluttajien luottamus on yhä vaatimattomalla tasolla verrattuna aikaan ennen Venäjän hyökkäyssotaa ja korkotason nousua, mutta suunta herättää toiveita talouden elpymisestä, Ohlsbom sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus