YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Getty's Images
28.10.2024 klo 10:55
Uutinen

Yritysten luottamus tulevaan kääntynyt lievästi paremmaksi – ”Vahvempaa suhdannenousua joudutaan vielä odottamaan”

Yritysten luottamus tulevaan on kääntynyt lievästi positiivisemmaksi, EK:n barometrista ilmenee. Tilastokeskuksen mukaan myös kuluttajien luottamus koheni lokakuussa.

Lokakuussa yritysten luottamus parani kaikilla päätoimialoilla teollisuutta lukuun ottamatta, vaikka luottamus on vielä pitkän aikavälin keskiarvoa heikompaa.

– Tuoreimpien lukujen valossa talvesta on tulossa ennakoitu, mutta vahvempaa suhdannenousua joudutaan vielä odottamaan, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen sanoo.

Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksin heikko taso kertoo laaja-alaisista haasteista.

– Siksi onkin ilo huomata, että euroalueen haastavista näkymistä huolimatta suomalaiset yritykset jaksavat uskoa talouden käänteeseen, mikä näkyy luottamuksen lievänä vahvistumisena, Malinen sanoo.

Kuluttajilla luottamus löytymässä  

– Vaikuttaa siltä, että inflaation hiipuminen ja toistuvat korkojen laskut yhdessä ostovoiman kasvun kanssa ovat vähitellen palauttamassa luottamusta kuluttajille, Malinen sanoo.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli lokakuussa -6,8. Syyskuussa saldoluku oli -8,1 ja elokuussa -7,2, Tilastokeskus kertoo.  Vuotta aiemmin lokakuussa kuluttajien luottamus sai arvon -12,6, ja pitkän aikavälin keskiarvo on -2,6.

Kuluttajien näkemykset oman talouden nykytilasta paranivat selvästi. Arvio oman talouden nykytilasta ja odotus Suomen taloudesta olivat kuitenkin edelleen melko heikot.

Sen sijaan odotus omasta taloudesta ylsi jo pitkän ajan keskitasolle.

– Vaikka näkemykset yleisestä työttömyyskehityksestä eivät kirkastuneet, tuntuvat kuluttajat hahmottavan aiempaa paremmin talouden kohtuullisen kokonaiskuvan, toteaa Malinen.

Kuluttajien luottamuksen kasvu näkyy myös asuntokaupassa, sillä uusi asunto oli pitkästä aikaa selvästi aikaisempaa useamman kuluttajan mielessä.  

– Rahankäyttöaikeita kulutukseen oli lokakuussa edelleen niukasti ja tämä herättää epävarmuutta tulevasta. Perusteltu huoli talouskasvun lähteenä olevan yksityisen kulutuksen puolesta ei ole liioiteltu, arvioi Malinen.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen