YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.3.2021 klo 10:46
Uutinen

Yritysten yhteistyö ammatillisten oppilaitosten kanssa valtakunnallista kärkeä

Korkeakouluyhteistyössä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Puolet, 49 prosenttia, kainuulaisista yrityksistä tekee yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten ja yksityisten koulutuksentarjoajien kanssa, se on toiseksi eniten koko Suomessa. Tästä yhteistyö ammatillisten oppilaitosten, eli käytännössä Kainuun ammattiopiston kanssa, on 32 prosenttia.

Vain 17 prosenttia yrityksistä tekee yhteistyötä korkeakoulujen, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Ammattikorkeakoulujen kanssa yhteistyötä tekee 15 prosenttia, yliopistojen kanssa 2 prosenttia ja tutkimuslaitosten kanssa 4 prosenttia yrityksistä.

-Kainuun ammattiopiston ja yritysten yhteistyöllä on Kainuussa pitkät perinteet, joka näkyy kyselyn tuloksissa. Korkeakouluyhteistyö on alihyödynnetty voimavara, summaa Kainuun Yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervonen.

Kainuun yritysrakenne on Suomen yritysrakenne pienoiskoossa. Lähes 94 % yrityksistä on mikroyrityksiä, joista yli puolet on yksinyrittäjiä, noin 5 % on pienyrityksiä ja hieman yli 1 % on keskisuuria ja suuryrityksiä.

-Ammattikorkeakoulu on panostanut yhteistyöhön suurimpien yritysten kanssa. Yhteistyö mikro- ja pienyritysten kanssa avaisi uusia mahdollisuuksia niin yrityksille kuin ammattikorkeakoululle, korostaa Tervonen.

Yhteistyöllä voitaisiin edistää yritysten kasvua ja kehittymistä, uudistumiskykyä ja kansainvälistymistä. Monipuolinen yhteistyö lisäisi kainuulaisten yritysten houkuttelevuutta myös korkeakoulusta valmistuvien osaajien silmissä.

– Yrityksillä on pula osaavasta työvoimasta ja monelle se on kasvun hidaste, jopa este. Nyt jos koskaan, pitää ottaa käyttöön uusia työkaluja yhteistyön kehittämiseksi, toivoo Tervonen.

Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Pk-yritysbarometrista, jonka teettivät Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera. Pk-yritysbarometriin vastasi 95 yrittäjää Kainuun alueella.

Koulutusyhteistyö, opinnäytteet ja innovaatiot kärjessä

Ammattikorkeakoulun kanssa eniten tehdään koulutusyhteistyötä (63 %), opinnäytteitä (33 %) ja innovaatioihin liittyvää kehittämistä (20 %). Ammatillisten oppilaitoksen kanssa järjestys on sama: koulutusyhteistyötä (62 %), opinnäytteitä (18 %) ja innovaatioihin liittyvää kehittämistä (14 %). Vastaaja pystyi valitsemaan useamman vaihtoehdon.

Kainuun ammattiopiston kanssa tehtävässä yhteistyössä painopiste on työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa.

-Kun opiskelija on työpaikalla koulutussopimuksella tai oppisopimuksella, yrityksen kanssa sovitaan yhteisistä tavoitteista ja käydään läpi, mitä oppimista opiskelijan työelämäjaksolla tapahtuu, kertaa rehtori Raimo Sivonen Kainuun ammattiopistosta.

Työnantajayritys voi tehdä ammattiopiston kanssa oppisopimuksia, joissa sovitaan esimerkiksi jonkin kaikkia osapuolia hyödyntävän tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamisesta (perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto).

– Tällä tavoin yritys voi kehittää työntekijöidensä osaamista, jatkaa Sivonen.

Kainuun ammattiopisto tekee tiivistä yhteistyötä Kainuun Yrittäjien kanssa yrittäjyyden edistämisessä ja yrittäjyyskasvatuksessa.

-Keväällä perustettavaan Nuori Yrittäjyys -aluetoimistoon rekrytoidaan parhaillaan vetäjää ja olemme toiminnassa vahvasti mukana, Sivonen summaa.

Näin yritykset tekevät koulutusyhteistyötä eri puolilla Suomea

Pk-yritysbarometrista paljastuu, että pohjoiskarjalaiset yrittäjät tekevät selkeästi eniten koulutusyhteistyötä. Toiseksi ahkerimpia ovat eteläsavolaiset yrittäjät. Vähiten yhteistyötä oppilaitosten, tutkimuslaitosten, muiden koulutusjärjestäjien ja kehitysyhtiöiden kanssa tekevät yritykset pääkaupunkiseudulla (Helsinki ja pääkaupunkiseutu).

Teki yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa

1. Pohjois-Karjala 26 %
2. Etelä-Savo 24 %
3. Rannikko-Pohjanmaa 21 %
4. Helsinki, Keski-Suomi ja Savo 19 %
7. Etelä-Karjala 18 %
8. Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa ja Päijät-Häme 17 %
12. Kymenlaakso, pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) ja Varsinais-Suomi 16 %
15. Etelä-Pohjanmaa ja Pirkanmaa 15 %
17. Häme 14 %
18. Satakunta 13 %
19. Lappi ja Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 12 %

Teki yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten, yksityisten koulutuksentarjoajien ja kehitysyhtiöiden kanssa

1. Pohjois-Karjala 58 %
2. Kainuu 49 %
3. Keski-Pohjanmaa 48 %
4. Etelä-Savo ja Savo 47 %
6. Rannikko-Pohjanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa 46 %
8. Keski-Suomi ja Kymenlaakso 43 %
10. Etelä-Karjala ja Lappi 42 %
12. Päijät-Häme 41 %
13. Varsinais-Suomi 40 %
14. Etelä-Pohjanmaa, Satakunta ja Uusimaa (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) 39 %
17. Häme ja Pirkanmaa 38 %
19. Helsinki 32 %
20. Pääkaupunkiseutu (Espoo, Kauniainen, Vantaa) 29 %

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera teettävät Pk-yritysvarometrin kaksi kertaa vuodessa. Se on alueellisesti ja toimialarakenteeltaan Suomen kattavin elinkeinoelämän kysely.

Lisätietoja:

Pk-yritysbarometri: https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2021/03/pk_barometri_kevat2021.pdf

Anu Tervonen, toimitusjohtaja, Kainuun Yrittäjät, p. 044 7287 100, anu.tervonen@yrittajat.fi

Raimo Sivonen, rehtori, Kainuun ammattiopisto, p. 044 308 9175, raimo.sivonen@kao.fi

Avaa pop-up -ikkuna